ACON tuotteet on suunniteltu kestämään vuodesta toiseen. Tarjoamme laadukkaita tuotteita asiakkaillemme sitoutuen kestävän kehityksen periaatteisiin kehitystyössä. Tästä huolimatta trampoliinia tulee huoltaa aika ajoin, jotta trampoliinilla hyppiminen on turvallista. Vanhojen tai vaurioituneiden osien päivittäminen uusiin on kestävä ja edullinen tapa saada ACON trampoliinista iloa irti entistä enemmän.

Tässä artikkelissa pääset tutustumaan trampoliinin osiin ja niiden huoltoon. Lue koko artikkeli tai siirry suoraan sinua kiinnostavaan osioon:

Kuinka ACON trampoliinien osat tulee huoltaa ›

Neljä vuodenaikaa – neljä huoltoa ›

 

Voit myös tutustua verkkokaupassa oleviin trampoliinin varaosiin täältä.

Kuinka ACON trampoliinien osat tulee huoltaa

Trampoliinin osat on hyvä tuntea, jotta huoltaminen on mahdollisimman vaivatonta. Opi tunnistamaan yleisimmät trampoliinin huoltotarpeet tutustumalla eri osiin ja mahdollisiin merkkeihin siitä, että osa tarvitsee huoltoa tai vaihdon uuteen.

Erilaisia ACON trampoliinijousia

Trampoliinin jouset

Galvanoidusta jousiteräksestä valmistetut jouset on tehty käyttöä varten. Trampoliiniemme jouset ovat kehittyneet vuosien varrella. Tällä hetkellä ACON trampoliineissa on kolmea erilaista jousityyppiä:

 • HD Premium -jouset: päivitetyt jouset 13 ja 16 HD Sport –trampoliineja varten
 • Air-jouset: käytössä kaikissa uuden malliston trampoliineissa

Kaikki edellä esitellyt jouset ovat laadukkaita ja kestäviä. Vuonna 2021 uuden malliston Air-jouset tarjoavat kuitenkin entistä paremman suorituskyvyn.

Galvanoidusta jousiteräksestä tehdyt jouset on tehty kestämään käyttöä vuodesta toiseen. Jousien kuluminen perustuu niihin kohdistuvaan painoon ja sen tuottamaan rasitukseen ajan saatossa. Hyppijöiden paino ja trampoliinin käyttömäärä vaikuttavat täten jousien kulumiseen. Myös painavien asioiden, kuten lumikasojen, jättäminen trampoliinin päälle voi venyttää jousia tarpeettomasti. Voit pidentää jousien käyttöikää vaihtamalla niiden paikkaa säännöllisin väliajoin.

Jousten vaihtamisen suhteen ei ole olemassa yhtä tiettyä, oikeaa aikaa. Hyvä merkki jousten vaihtamisen tarpeesta on usein se, kun pomppu ei enää tunnu yhtä hyvältä, kuin mitä se trampoliinin hankkiessa on ollut.

Keskity jousen kierteeseen, kun tarkistat jousia. Venyneen tai löystyneen jousen tunnistaa helposti jo päältäpäin. Mikäli jousi tuntuu löysältä sitä venyttäessä tai se taipuu helposti, on syytä harkita jousten vaihtoa. Myös ruoste on hyvä syy vaihtaa vanhat trampoliinin jouset uusiin.

Muistathan, että tarjoamme 5 vuoden takuun trampoliinin jousiin. Takuu ei koske jousia, joita on käsitelty tai jotka on asennettu väärällä tavalla (esim. ristikkäin). Jousien asentaminen ristikkäin venyttää trampoliinin jousia nopeammin vaurioittaen samalla galvanoitua pintaa jousien osuessa toisiinsa nopeuttaen myös ruostumista.

  ACON trampoliinimatto pyöreään ja suorakulmaiseen trampoliiniin

Trampoliinin matto

Käytön jäljet tulee helposti huomattua trampoliinin matosta. Mattoa ei kuitenkaan tule säästellä, sillä trampoliini on aina tehty käyttämistä varten.

Panostamme maton laatuun ja kestävyyteen tuotetta kehittäessä ja testattaessa. Polypropyleenista valmistettu ACON trampoliinimatto on UV-käsitelty ja ristiin ommeltu, jotta matto kestäisi tarkoituksenmukaista kulutusta mahdollisimman pitkään.

Kestävistä materiaaleista ja ompeleista huolimatta mattoon voi tulla repeämiä tai reikiä ajan saatossa. Mahdolliset reiät tai aukot kannattaa korjata mahdollisimman pian jo turvallisuudenkin kannalta. Repeämän koosta riippuen voit joko korjata maton tai korvata sen uudella.

Pyrimme nojaamaan toimintamme kestävän kehityksen periaatteille. Niinpä suosittelemme valitsemaan korjaustavan, joka sopii parhaiten tilanteeseen:

Osta matonpaikkaussarja, jos:

 • repeämä on enintään 5x5 cm
 • maton kunto on muuten hyvä

Tilaa uusi matto, jos:

 • matossa on useita repeämiä
 • matto on muuten vaurioitunut tai huonossa kunnossa

Maton vaihtaminen uuteen on helppo ja edullinen tapa päivittää Acon trampoliini uuteen uskoon.

  Lähikuva ACON trampoliinin rungosta ja sen hitsaussaumoista.

Trampoliinin runko

Trampoliinin runko on sen kestävin osa. Galvanoidusta teräksestä valmistettu runko ei näytä merkkejä ruostumisesta tai muista vaurioista vielä useiden vuosienkaan päästä tuotteen ostamisesta. Rungon kunto pysyy moitteettomana, kun asennat sen tasaiselle maalle, kuten ruohikolle tai hiekkaan. Pyri välttämään kovia alustoja, kuten betonia tai asfalttia.

Toimi seuraavalla tavalla rungon kuntotarkistusta tehdessäsi:

 • Tee aluksi yleiskatsaus rungolle
 • Tarkista hitsaussaumat tarkasti
 • Varmista, että turvaverkon kiinnikkeet ja kiinnitysnarut ovat kunnossa

Ole yhteydessä asiakaspalveluumme trampoliinin runkoon liittyen, mikäli havaitset siinä vaurioita tai muita puutteita. Tarjoamme 10 vuoden takuun trampoliinin rungolle.

  Eri muotoisia ja tyypisiä trampoliinin turvaverkkoja ACON trampoliineille

Trampoliinin turvaverkko

Trampoliinin turvaverkko on reunapehmusteiden ohella tärkeimpiä turvavarusteita. Verkko suojaa hyppijää joutumasta trampoliinin ulkopuolelle tilanteessa, jossa hyppy pääsee liian pitkäksi. Suosittelemme turvaverkon hankkimista samaan aikaan trampoliinin kanssa, mutta verkon voi hankkia myös erikseen.

Turvaverkon pakkaus sisältää UV-käsitellyn verkon, galvanoidusta teräksestä valmistetut tolpat, tolppien pehmusteet ja muovihatut. Tukitolppien määrä ja verkon ulkonäkö voi vaihdella trampoliinin koosta ja muodosta riippuen. Valmistamamme verkot on suunniteltu No Finger Access -periaatteella, mikä takaa sen, että sormet eivät jää kiinni verkkoon. Löydät turvaverkot pyöreälle ja suorakaiteen muotoiselle trampoliinille linkkien alta.

Etsi mahdolliset repeämät, aukot tai purkaumat verkosta huollon aikana. Pienet repeämät eivät vaikuta turvallisuuteen, mutta mikäli verkossa on suuria tai useita repeämiä, tulee se vaihtaa uuteen. UV-käsittelyn takia verkko kestää hyvin auringon alla olemista. Verkon tarkistamisen ohella on hyvä tarkistaa tolppien, suojien ja muovihattujen kunto.

Turvallisuuden takaamiseksi verkko tulee vaihtaa 3 vuoden välein. Mikäli havaitset vaurioita verkossa aiemmin, niin muistathan, että tarjoamme vuoden takuun trampoliinin turvaverkkoihimme.

  ACON trampoliinin reunapehmuste

Trampoliinin reunapehmuste

Paksu, helposti asennettava trampoliinin reunapehmuste on olennainen varuste kaikille trampoliineille. Pehmuste suojaa hyppijän jalkoja ja muuta kehoa osumasta suoraan jousiin tilanteissa, joissa hyppy menee liian pitkäksi.

Reunapehmuste koostuu:

 1. vaahtomuovista, jota ympäröi
 2. UV-käsitelty, vettä hylkivä PVC-muovi, jonka ansiosta pehmuste kestää ympärivuotista käyttöä erinomaisesti.

Trampoliinin reunapehmuste asennetaan erityisillä runkoon. Voit tilata kiinnityslenkkejä asiakaspalvelustamme. Nämä kiinnityslenkit kuluvat usein itse suojaa nopeammin. Lenkit kannattaa vaihtaa uusiin heti, kun niissä havaitaan kulumista, jotta suojus pysyy paikallaan ja trampoliinilla hyppiminen on turvallista.

  Vesipisaroita ACON sääsuojan päällä. Lähikuva, jossa näkyy brändin logo valkealla ja tausta on musta.Droplets of water on an ACON weather cover

Trampoliinin sääsuoja

Trampoliinin sääsuojan asentaminen maton päälle on helppo tapa huolehtia trampoliinista. Sääsuoja suojaa trampoliinin mattoa UV-säteilyltä sekä pitää maton puhtaana lehdistä, oksista ja muista roskista. Sääsuojan saa asennettua ja poistettua maton päältä vain minuutissa. Suoja on tehty UV-käsitellystä, kestävästä materiaalista.

  Trampoliiniteltta

Muut trampoliinin osat ja varusteet

Omistatko lisävarusteita, kuten trampoliiniteltan, koripallotelineen tai tikkaat? Lisävarusteiden kunto on hyvä tarkistaa esimerkiksi pitkän käyttötauon jälkeen ja tarvittaessa korvata uudella. Mikäli sinulla on kysymyksiä jonkin trampoliinin lisävarusteen huoltamiseen liittyen, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

 

Neljä vuodenaikaa - neljä huoltoa

Helpoin tapa muistaa trampoliinin huolto on tehdä se neljä kertaa vuodessa aina vuodenaikojen vaihtuessa. Etenkin kevät- ja talvihuoltoon kannattaa panostaa, sillä niissä mahdolliset vauriot ilmenevät useimmin. Mikäli trampoliini on muuten kunnossa, mutta vaatii puhdistusta, voit puhdistaa trampoliinin seuraavilla ohjeilla:

 1. Pyyhi runko, reunapehmuste ja turvaverkon tolppien suojat miedolla pesunesteellä
 2. Huuhdo pesuneste pois vedellä
 3. Lakaise roskat luudalla tai harjalla
 4. Huuhdo trampoliinin matto kylmällä vedellä esim. puutarhaletkua käyttäen
 5. Anna trampoliinimaton kuivua ennen hyppimistä

Näillä huolto-ohjeilla pidät huolen siitä, että trampoliinisi on kuin uusi vuodesta toiseen.

HUOMIO! Harjaa lumi tai roskat pois vain harjalla! Terävät välineet, kuten lumikolat, voivat vaurioittaa mattoa.

 Trampoliini talvisessa maisemassa lumen ja vuorten ollessa trampoliinin taustalla

Trampoliinin talvihuolto

Trampoliinin talvihuolto voidaan tehdä kolmella tavalla:

1. trampoliinin purkaminen kokonaan

ACON trampoliini on suunniteltu kestämään käyttöä vuoden ympäri. Mikäli haluat kuitenkin pidentää trampoliinisi käyttöikää mahdollisimman pitkälle osia vaihtamatta, niin sen purkaminen talvikaudelle kokonaisuudessaan on hyvä ratkaisu – muttei välttämätön. Trampoliinin purkaminen tapahtuu asentamisohjeiden päinvastaisessa järjestyksessä.

2. osittainen trampoliinin purkaminen

Mikäli asuinalueellasi on talvisin paljon rankkasateita tai lumisadetta, voi trampoliinin purkaa osittain, jolloin suojaat eniten kulutukselle altistuvia osia. Poista tällöin seuraavat osat trampoliinista:

 • Trampoliinin reunapehmuste
 • Trampoliinin matto
 • Trampoliinin jouset
 • Trampoliinin turvaverkko
 • Trampoliinin tukitolpat

Kaikki trampoliinin puretut osat tulee säilyttää kuivassa tilassa. Pehmeät osat, kuten trampoliinin reunapehmuste, tulee säilyttää huoneenlämpötilassa, jotta kosteus ei pääse vaurioittamaan pehmeitä osia.

Trampoliinia purkaessa on helppo tarkistaa kunkin purettavan osan kunto. Mikäli havaitset vaurioita osissa, hanki uudet ACON trampoliinien varaosat ennen kevättä – näin pääset hyppimään keväällä heti lumien sulaessa.

3. trampoliinin jättäminen talveksi sellaisenaan

Kuten lupaamme, ACON trampoliinia voi käyttää 365 päivänä vuodesta. Trampoliinin voi jättää ulos sellaisenaan tai sen päälle voi asentaa ACON Sääsuojan. Tämä vaihtoehto sopii etenkin asiakkaillemme, jotka asuvat lämpimän ilmaston maissa.

Trampoliinin voi kuitenkin jättää ulos, vaikka ulkona sataa lunta ja pakkaset paukkuu. Tällöin tulee huolehtia siitä, että lumet puhdistetaan trampoliinin päältä usein, jotta jouset eivät pääse venymään. Jo noin 7 senttimetrin kerros lunta venyttää mattoa ja jousia vaikuttaen trampoliinin osien ja pomppujen laatuun.

  Keväinen kuva, jossa puiden kukintoa ja trampoliini

Trampoliinin keväthuolto

Kevään ensimmäisten lämpimien päivien aikana on aika ottaa trampoliini esiin. Ennen sitä tulee kuitenkin suorittaa huoltotoimenpiteet, jotta trampoliinilla hyppiminen on hauskaa ja turvallista.

Keväthuollon laajuus riippuu siitä, miten huolellisesti talvihuolto on tehty. Kaikki osat ovat kuitenkin oleellisia tarkistaa ennen hyppimistä. Muista nämä asiat keväthuoltoa tehdessä:

 • Aloita huoltotoimenpiteet rungosta. Onko trampoliinia tarpeen siirtää paikasta toiseen? Pelkän rungon liikuttaminen on aina helpompaa koottuun trampoliiniin verrattuna. Rungon tai koko trampoliinin siirtäminen vaatii aina vähintään kaksi ihmistä.

  Tarkista saumat ja pultit. Onko niissä merkkejä ruostumisesta tai muista vaurioista? Kestävässä rungossa ja sen osissa on harvoin havaittavia vaurioita (esim. taipuneita, rikkoontuneita tai puuttuvia osia), mutta mikäli sellaisia esiintyy, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

 • Jatka jousien kiinnittämisellä rungon ja maton välille. Jousenvetotyökalun käyttö tekee asentamisesta nopeaa ja helppoa. Tarkista, että kaikki osat ovat tallessa ja vaihda vaurioituneet tai löystyneet osat uusilla. Osia voi ostaa myös yksittäin varaosina.

  Jousien tarkistaminen on erittäin tärkeää, mikäli se jäi tekemättä talven huoltotoimenpiteitä tehdessä.

 • Arvioi trampoliinimaton kunto. Maton kunnon arviointi on helpompaa, kun matto on jo asennettu. Onko matossa reikiä, repeytymiä, aukkoja tai onko ommel löystynyt? Voiko maton korjata matonpaikkaussarjalla vai onko uuden maton ostaminen parempi vaihtoehto? Tarkista, roikkuuko matto, mikäli maton päälle on jäänyt lunta talven aikana.

 • Tarkista trampoliinin reunapehmusteen kunto. Jos kokoat trampoliinia talviteloilta, aseta pehmuste jousien ja rungon päälle ensin. Pehmusteen kunto on helppo arvioida nopeasti, sillä mahdolliset vauriot näkyvät sen pinnalla hyvin. Kiinnitä huomiota kiinnityslenkkeihin, jotka kuluvat nopeammin.

 • Etsi mahdollisia reikiä tai aukkoja trampoliinin turvaverkosta. Varmista, että verkko on kiinnitetty oikein tolppiin.

 • Tarkista mahdollisten lisävarusteiden kunto (esim. tikkaat, suojaverkot, teltat, skuutit).

Huoltotoimenpiteiden jälkeen on aika nauttia parhaista pompuista pitkän talven jälkeen!

 Ruohikolla oleva pyöreä trampoliini, johon on asennettu turvaverkko

Trampoliinin huolto kesällä

Kesä on lomailun, trampoliinilla trikkailun ja grillijuhlien aikaa. Trampoliini on usein kovimmalla käytöllä kesän aikaan, jolloin tarvitaan lähinnä kevyempiä kuntotarkastuksia.

Asuinpaikka ja trampoliinin sijainti vaikuttavat siihen, mitä kesällä kannattaa ottaa huomioon:

 • Ylimääräisten tavaroiden ja muiden roskien siivoaminen maton päältä. Roskat, puiden oksat ja muut terävät esineet voivat aiheuttaa turvallisuusriskejä sekä vaurioittaa trampoliinin mattoa.

 • Lämpötila. Trampoliini kestää kuumuutta hyvin, mutta hyppijöiden jaksamisen kannalta varjoisa tai puolivarjoisa paikka on miellyttävämpi.

 • Äärimmäiset sääolosuhteet. Erittäin kovassa tuulessa ja myrskyssä myös trampoliini voi lähteä liikkeelle, minkä takia ACON tulee asentaa sen omalla ACON ankkurisetillä. Mikäli kuitenkin asut esimerkiksi hurrikaanialueella, pura trampoliini tai kiinnitä se tiukasti maahan köysien ja paalujen avulla.

 • Reunapehmuste. Tarkista ajoittain, että reunapehmuste on tukevasti kiinni rungossa.

Mikäli havaitset vikoja tai puutteita, tulee trampoliinin käyttöä välttää tilanteen korjaamisen ajaksi.

  Lähikuva syyslehdistä trampoliinin sääsuojan päällä

Trampoliinin huolto syksyllä

Trampoliinin huoltaminen syksyisin ei vaadi paljon vaivannäköä. Sääoloista riippuen ACON sääsuoja voi olla huoltamista helpottava lisävaruste pitäen trampoliinimaton puhtaana roskista.

Kannattaa myös huomioida syksyn sateet. Vesi tekee matosta erittäin liukkaan, joten matto tulee kuivata ennen trampoliinilla hyppimistä. Mikäli sinulla on kotonasi esimerkiksi trampoliiniteltta syysiltoja varten, kannattaa sen kunto tarkistaa ennen asentamista.

  Koko perhe trampoliinilla

Lapset apuna trampoliinin huollossa

ACON trampoliinin saapuessa kotiovellesi saat huippuluokan tuotteen, josta on iloa koko perheelle. Trampoliinissa voi kuitenkin ilmetä kulumaa tai käytön jälkiä vuosien karttuessa. Esimerkiksi matolle tuodut ylimääräiset esineet voivat vahingoittaa osia ennenaikaisesti. On hyvä opettaa lapsille ja nuorille turvallisen hyppimisen säännöt sekä neuvoa, miten toimia, jos tuotteessa ilmenee vaurioita.

Vastuu trampoliinin huoltamisesta on aina silti aikuisella. Trampoliinin kokoaminen ja purkaminen vaatii vähintään kaksi henkilöä, joista vähintään yhden on oltava aikuinen.

 

Kestävä kehitys ja ACON trampoliini

Pyrimme varmistamaan tuotteidemme pitkäikäisyyden tuotetestaamisen ja -kehityksen korkeilla standardeilla, jotta voit huoltaa vähemmän ja nauttia enemmän. Trampoliinin ajoittaiset hoitotoimenpiteet pidentävät kuitenkin tuotteen turvallisuutta ja pitkäikäisyyttä, jotta trampoliinilla hyppiminen onnistuu vielä vuosikymmenenkin päästä. Ja kun tulee se päivä, jolloin joudut luopumaan trampoliinista, voit antaa sen eteenpäin tai kierrättää - ACON trampoliinin materiaalit ovat 99,5% kierrätettäviä.

 

Asiakaspalvelumme auttaa kysymyksissä

Toivomme, että trampoliinin huolto helpottuu tämän oppaan myötä. Mikäli sinulle jäi kysyttävää, haluat henkilökohtaista apua kysymyksiisi tai tarvitset varaosan, jota ei ole saatavilla verkkokaupassamme niin olethan yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostilla acon@acon.fi tai soittamalla 09 42720823. Pystymme auttamaan nopeammin, mikäli ilmoitat meille trampoliinin mallin, ostopäivän ja tarvitsemasi varaosat.

Tilaa varaosia