Mitä tänään tehtäisiin? Kaipaavatko perheen lapset ja nuoret uutta harrastusta? Olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa listaamme 50 hauskaa ideaa lapsille ja nuorille. Oli etsinnässä sitten edullinen harrastus tai etsitpä yksilölajia, löydät tästä blogista jotain perheen pienimmille ja isommillekin.

Yhteisölliset harrastukset lapsille ja nuorille

Lapsi tekee voltin trampoliinilla muiden lasten katsoessa häntä

Cheerleading. Laji, jossa Suomi on pärjännyt erittäin hyvin viime vuosina! Tämä tanssillinnen, energinen laji on suositumpaa, kuin koskaan. Lajin myötä lapset voivat oppia akrobaattisia taitoja ja tanssia. Hae verkosta cheerleadingseuroja tai kouluja ja ota yhteyttä heihin, mikäli lastasi kiinnostaa cheerleading. 

Partio. Yksi vanhimmista ja perinteisimmistä harrastuksista. Partio on opettavainen ja seikkailullinen harrastus, jossa voi oppia paitsi käytännön taitoja, myös tiimityötaitoja. 

Kuoroharrastus. Toisin kuin ehkä uskoisi, kuoro on sosiaalinen harrastus, jossa lapset oppivat laulua ja esiintymistä ryhmässä. Monissa kouluissa on mahdollisuus osallistua kuoroharrastamiseen veloituksetta.  

Jääkiekko. Monen lapsen haaveena on päästä jäälle kiekkoilemaan. Suosittu laji kehittää luistelutaitoja ja kasvattaa joukkuehenkeä. Lajin harrastamisen voi aloittaa joko liittymällä jääkiekkoseuraan tai hankkimalla jääkiekkovälineet kotiin harrastamalla lajia yhdessä perheen kanssa. 

Tanssiryhmä. Vauhdikas ja taiteellinen harrastus! Monet tanssilajit ovat yhteisöllisiä siitäkin huolimatta, että niissä kehitetään yksilötaitoja. Miten olisi hiphop, nykytanssi, dancehall tai baletti?  

Salibandy. Nopea ja hauska mailapeli, joka voi toimia vaihtoehtona jääkiekolle. Ilmoita lapsesi paikallisen salibandyseuran harjoituksiin ja anna heidän kokeilla tätä hauskaa lajia. 

Jalkapallo. Suosikkilaji, jonka mainitseminen tuntuu itsestään selvältä. Jalkapallon pelaaminen on suosittua syystäkin. Tiimitaitoja ja kestävyyttä kehittävä laji sopii yhtä lailla pojille ja tytöille.  

Trampoliini. Trampoliinilla hyppiminen on vauhdikas koko perheen harrastus, joka kehittää paitsi lapsen motorisia taitoja, tarjoaa myös leikkialustan moniin eri aktiviteetteihin. Voit hankkia oman, koko perheen käyttöön soveltuvan laadukkaan trampoliinin Aconilta.  

Pesäpallo. Suomalainen perinnelaji, joka tulee varmasti tutuksi jokaiselle lapselle peruskoulun viimeisten vuosien aikana. Lajiin tutustumisen voi aloittaa jo aiemmin melko edullisesti jo kotioloissa.  

Lentopallo. Lentopallo on joukkueurheilu, jota voi pelata sekä seurassa että rennommin vaikkapa rannalla lämpiminä kesäpäivinä. Pelatkaa yhdessä koko perheen voimin!  

Ilmaiset tai edulliset harrastukset

Voltin harjoittelu maan tasolla Airtrackilla

Askartelu. Etenkin pienet lapset rakastavat askartelua! Mikäli kotoa löytyy jo perustarvikkeita, kuten liimaa, paperia, kyniä ja sakset, on askartelu varsin edullista. Voitte myös hyödyntää mainoslehtiä sekä maito- ja lasipurkkeja askartelussa. Rentouttavaa ja kehittävää kaikille sopivaa puuhaa! 

Geokätköily. Olet varmaan kuullut geokätköilystä eli oikean elämän aarteenetsinnästä. Perheen pienimmät eivät jaksa välttämättä innostua lajista, mutta hieman isommille laji sopii takuulla.  

Pihapelit. Laita viestiä ystäville ja naapureille ja vietä suuri pihapeli-ilta lasten ja aikuisten kesken! Pelatkaa mölkkyä, petanquea ja muita tunnettuja pihapelejä koko päivän ajan. Teidän ei välttämättä tarvitse hankkia kaikkia pelejä, sillä naapurustossa varmasti joltain löytyy jokin peli! Katso Aconin leikit ja pelit täältä.  

Valokuvaaminen. Ota vanha digi- tai polaroidkamera esiin ja opeta lapsiasi ottamaan kuvia muullakin, kuin puhelimella. Kohteena voi olla niin ihmiset, eläimet kuin luontokin.  

Lintubongaus. Tunnetko lintulajit? Lintubongaaminen on verrattain edullinen ja opettava harrastus, joka palkitsee. Paras tapa aloittaa harrastus on hankkia kiikarit, tietoa lintubongauspaikoista sekä, mikäli mahdollista, kuulla asiantuntijan vinkit lintubongaukseen liittyen. 

Leijan lennättäminen. Muistatko, kun juoksit pienenä lapsena niin kovaa, kuin pääsit, saadaksesi leijan ilmaan? Leijan lennättäminen herättää takuulla monia muistoja. Hanki tai lainaa leija ja opeta lastasi lennättämään sitä. 

Parkour. Onko perheessäsi esiteinejä ja teinejä, joilla riittää energiaa? Kannusta heitä parkourin pariin. Lajissa juostaan ja ylitetään erilaisia esteitä kaupunkiasetelmassa. Parkouriin valmentavia asioita voi myös harjoitella erilaisilla matoilla, kuten alastulopatjalla, itsevarmuuden kasvattamiseksi. 

Frisbeegolf. Useat kaupungit ovat asentaneet puistoihin ja muille ulkoalueille frisbeegolfkenttiä. Kyseessä on laji, jossa on tavoitteena päästä radan päästä päähän mahdollisimman vähillä heitoilla – aivan kuten golfissa, joskin tässä käytetään frisbeetä. Hauska koko perheen aktiviteetti! 

Padel. Muutama vuosi sitten suureen suosioon noussut padel sopii etenkin vähän vanhemmille lapsille ja aikuisille. Padel on vähän kuin helppoa tennistä. Kokeilkaa yhdessä! 

Laulaminen. Ilmainen harrastus, jota voi tehdä missä tai milloin vain. Voitte pitää koko perheen karaoken olohuoneessa tai harjoitella laulua vakavammin esimerkiksi ilmaisten nettiopetusvideoiden avulla. 

Yksilölajit ja –harrastukset lapsille ja nuorille

Tyttö hyppää ja harjoittelee ACON voimistelupuomilla

Jousiammunta. Tiesitkö, että tätäkin lajia voi harrastaa? Mikäli haluat kokeilla lastesi kanssa jotakin aivan uutta, voi jousiammunta olla kokeilemisen arvoista. 

Voimistelu. Voimistelu on monipuolinen, fyysistä ja psyykkistä kuntoa kehittävä laji, joka aloitetaan yleensä jo pienenä lapsena. Voimistelun voi kuitenkin aloittaa myöhemminkin harrastusmielessä. Acon tarjoaa kattavan valikoiman välineitä voimisteluun kotona. Tutustu Airtrackeihin ja muihin voimistelutuotteisiin sivuillamme. 

Taitoluistelu. Näyttävä laji, joka voimistelun tavoin aloitetaan usein jo pienenä lapsena. Kyseessä on tanssillinen laji, jonka haasteena on jää ja tasapainoilu terällä kauniita ja vaikeita temppuja tehdessä. 

Hiihto. Monilla on ikäviä muistoja hiihtämisestä koululiikunnan kautta. Hiihtäminen voi kuitenkin olla hauskaa etenkin, mikäli hiihtoreissun loputtua pääsee nauttimaan kaakaosta ja eväistä! 

Lumilautailu. Lumilautailusta voi nauttia yksin tai yhdessä. Voit joko opettaa lastasi itse tai ostaa lasten lumilautailukurssin, jolloin ammattitaitoinen opettaja osaa neuvoa lapsesi lajin pariin. Lasten kasvaessa voivat he käydä rinteessä myös itsenäisesti. 

Tankotanssi. Tiesitkö, että monissa kaupungeissa myös lapset voivat harrastaa tankotanssia? Monet lapset ovat rakastuneet tähän jopa akrobaattiseen ja hauskaan lajiin.  

Miekkailu. Etenkin vähän vanhemmille perheen lapsille sopiva laji, jossa oppii kärsivällisyyttä ja saa hien pintaan. Laji vaatii taktista ajattelua ja keskittymiskykyä. 

Uinti. Uiminen on hauskaa tekemistä sekä yksin että yhdessä. Uida voi niin järvessä, meressä kuin uimahallissakin. Laji on edullinen eikä kovin kalliita välineitä tarvita.  

Pyöräily. Edullinen tai ilmainen harrastus riippuen siitä, löytyykö kotoa jo polkupyörä. Mikäli tarvitset pyörän, kannattaa katsoa nettikirpparit ja tarjoukset läpi. Pyöräily on erinomainen ja hyödyllinen taito opettaa lapselle. Myöhemmin lapset voivat nauttia pyöräilystä myös itsenäisesti. 

Suunnistus. Suunnistaminen on harrastus, joka sopii monenlaisille henkilöille. Se yhdistää harkinta- ja keskittymiskykyä, kartanlukua ja kestävyysliikuntaa hauskalla ja jännittävällä tavalla. 

Lasten luovuutta kehittäviä harrastuksia ja aktiviteetteja

Lapset lukevat ja piirtävät trampoliiniteltassa

Keppihevostelu. Suosittu harrastus lasten parissa Suomessa! Keppihevostelusta on kirjoitettu useita juttuja, jossa lajin harrastajat kannustavat vuolaasti sen pariin. Laji ruokkii mielikuvitusta mitä parhaimmalla tavalla!  

Kiipeily. Kiipeily on erittäin fyysinen laji, joka kehittää luovuutta, kehonhallintaa ja ajattelukykyä. Laji sopii kaikenikäisille, joten voitte lähteä kiipeilyhallille huoletta koko perheen voimin. 

Maalaaminen. Kannusta perheen lapsia kokeilemaan erilaisia maalaustyylejä -ja alustoja. Nykyään kanvaita saa melko edullisesti, joten mikäli lapset kiinnostuvat harrastuksesta enemmänkin, on sen jatkaminen helppoa.  

Näytteleminen. Onko lapsellasi vilkas mielikuvitus ja pitääkö hän esiintymisestä? Ehdota häntä menemään näytelmäkerhoon! Kerhossa lapsi pääsee tutustumaan muihin samankaltaisiin lapsiin ja kokeilemaan eläytymistä erilaisiin rooleihin ja tarinoihin. 

Pienoismallien rakentaminen. Rakentakaa koko perheen voimin oma pieni maailma pienoismallien avulla. Tämän harrastuksen myötä lapsi oppii kärsivällisyyttä ja kädentaitoja. Harrastus on palkitseva, sillä oman käden jäljen näkee välittömästi.  

Trikkaus. Opetelkaa erilaisia temppuja ja kokeilkaa trikkailua turvallisesti takapihallanne! Laji yhdistää monipuolisen, luovan liikkumisen ja akrobatian. Aikuisten valvonnan alaisena lapset voivat harjoitella temppuja turvallisesti. Sopivia välineitä lajiin ovat muun muassa Freestyle-trampoliini ja voimisteluvälineet.  

Luova kirjoittaminen. Lyhyt kuvausteksti. Anna mielikuvituksesi laukata ja kirjoita omia tarinoita ja runoja. Luova kirjoittaminen avaa oven luovuuteen ja ilmaisuun kirjallisuuden maailmassa.  

Sirkuskoulu. Sirkus voi olla myös harrastus! Hae tietoa alueesi sirkuskouluista ja tutustu mahdollisiin kursseihin tai aloita matalammalla kynnyksellä kotoa käsin.  

Ompeleminen. Kädentaidot ovat katoava taito, jota on hyvä opettaa lapsille sukupuoleen ja ikään katsomatta. Mikäli ompeleminen ei tunnu omalta, voitte kokeilla myös virkkaamista tai neulomista. 

Piirtäminen. Mitä, jos kaivaisit kynät kaapin perältä ja kokeilisitte piirtämistä yhdessä? Perheenjäsenet voivat toimia vuorotellen piirrosmalleina.  

Harrastukset ja aktiviteetit sisätiloissa

Tyttö harjoittelee takaperinvolttia sisätiloissa Airrollilla muiden katsoessa

Lautapelit. Lähes jokaisesta kodista löytyy lautapelejä, joita ei ole pelattu pitkään aikaan. On aika tehdä poppareita ja ottaa pölyttyneet lautapelit esiin! 

Kokkaaminen. Löytyykö kotoa innokkaita kokkeja? Katsokaa helppo, mutta hyvä ruokaresepti ja jakakaa tehtävät iän ja taitotason mukaan. Mikäli leivonta on enemmän teidän juttunne, voitte leipoa kokkaamisen sijaan. 

Sisäleikkipuistot. Sisäleikkipuistot ovat hyviä paikkoja energian purkamiseen. Mikäli lähellänne ei ole sellaista tai haluatte säästää kustannuksissa, voi sisäleikkipuistomaisen tilan luoda kotoa löytyvillä Airtrackeilla, jumppamatoilla, patjoilla ja muilla välineillä. 

Tee-se-itse -projektit. Tämä voi olla oikeastaan mitä vaan. Kerätkää vaikkapa vanhoja vaatteita, riepuja, naruja, helmiä, maaleja tai mitä tahansa sellaisia esineitä ja osia, joista voi tehdä jotakin uutta, ja toteuttakaa idea! 

Taikatemput. Esitä lapsillesi taikashow tai opeta heille taikatemppuja! Päivän päätteeksi perheen lapset ja nuoret voivat pitää taikashow’n vanhemmille. 

Piilonen. Klassikkopeli, jota on hauska pelata yhä uudelleen. Pelatkaa peliä iän ja taitotason mukaisesti, jotta leikki pysyy hauskana ja viihdyttävänä. 

Majan rakentaminen. Sisäleikkipuistossakin hyödynnetyt matot ja muut välineet sopivat hyvin myös majan rakentamiseen. Lapset voivat käyttää apunaan myös esimerkiksi vilttejä, lakanoita ja naruja.  

Temppurata. Mikäli tilaa riittää, voitte rakentaa myös temppuradan. Ottakaa kuitenkin huomioon turvallisuus – lattiat voivat olla melko liukkaita, jolloin Airtrack, voimistelumatto tai vaikkapa jarrusukat voivat olla tarpeen. 

Sisädisko. Järjestä disko lapsille hankkimalla diskopallo ja –valoja huoneeseen. Tyhjennä lattia huonekaluista ja luo mitä viihdyttävin soittolista.  

Muotishow. Innosta lapsiasi luomaan oma muotinäytös vanhemmille. Päästä lapset omalle vaatekaapillesi (laita kuitenkin arvokkaimmat asut piiloon) ja anna heidän yhdistellä vaatteita hauskalla tavalla. Kuvatkaa muotishow ja lähettäkää se vaikka isovanhemmille katsottavaksi! 

Minkä harrastuksen aloittaisit tänään?

Kiitos, että luit artikkelimme "Lasten ja nuorten harrastukset – 50 hauskaa ideaa" loppuun asti! Toivomme, että löysit sen avulla jotain uutta tekemistä lapsillesi. Mikäli kaipaat lisää ideoita, voit lukea “Mitä tehdä kesällä” tai “parhaat trampoliinipelit” - blogiartikkelimme. Parhaat välineet liikunnalliseen ja hauskaan tekemiseen löydät laajasta tuotevalikoimastamme.