Toivotamme iloisia lukuhetkiä hyppyjutun parissa!

Trampoliinihypyn keskikorkeus

Oletko koskaan miettinyt, kuinka korkealle trampoliinin avulla voi oikeastaan hypätä? Kysymykseen ei ole olemassa yhtä vastausta, mutta yleensä ottaen suurin osa ihmisistä saavuttaa 0,8–1,5m hyppykorkeuden. Kyseinen hyppykorkeus vastaa monien trampoliinin turvaverkkojen korkeutta.

Tätä korkeammallekin on kuitenkin hypitty. Tiesitkö että amerikkalainen Sean Kennedy on onnistunut hyppäämään trampoliinilla jopa 6,73m korkeuteen vuonna 2014? Tämän jälkeen on ollut väitteitä vielä korkeammista hypyistä, mutta niitä ei ole saatu mitattua viralliseen ennätysten kirjaan.

On ehkä ihan hyväkin, että peruspomppija ei yleensä hyppää niin korkealle. Hyppykorkeuteen vaikuttavat monet asiat, kuten trampoliinin joustavuus, hyppääjän paino sekä voima ja kyky hyödyntää kroppaa korkealle pompulle optimaalisella tavalla.

Trampoliinihyppy turvaverkon sisäpuolella

Tekniikka korkeampiin trampoliinihyppyihin – totta vai tarua?

Jos haluat kysymykseen lyhyen vastauksen, on vastaus silloin: tarua. Trampoliinihypyn korkeus on ensisijaisesti kiinni vauhdista, jonka saat käyttämällä polviasi ja jalkojasi työntämään itsesi korkeammalle aina, kun laskeudut trampoliinimatolle. Tästä huolimatta monet trampoliiniammattilaiset ovat osoittaneet, että tasapainolla, lihasvoimalla ja polvien joustolla voi vaikuttaa pompun korkeuteen.

Trampoliinin pomppu, jousien kireys ja maton joustavuus vaikuttavat siihen, kuinka korkealle onnistut lopulta hyppäämään. Seuraavaksi esittelemme muutamia vinkkejä, joiden avulla voit kokeilla korkeampien hyppyjen saavuttamista.

Trampoliinihyppääjä ponnistamassa hyppyyn.

Viisi vinkkiä korkeammalle hyppäämiseen trampoliinilla

Jos haluat lisää ilma-aikaa trampoliinitrikkailuun, temppuiluun tai voimisteluun, suosittelemme lukemaan nämä Markku Keski-Ojan parhaat vinkit korkeiden hyppyjen opetteluun (ja seuraamaan Markkua Instagramissa, jossa hän näyttää mitä upeampia hyppyjä ja temppuja Acon trampoliinilla!)

Vinkki 1 – Hanki erinomaiset pomput tarjoava trampoliini

Fakta: jousilla on erittäin suuri vaikutus pompun korkeuteen.

Tällä hetkellä ACON trampoliineissa on joko galvanoidusta teräksestä valmistetut jouset tai erityiset pianojouset, jotka ovat saatavilla vain suorakulmaisiin trampoliinimalleihimme (13 ja 16 HD). Molempien avulla voit hyppiä korkealle turvallisesti pianojousien tarjotessa kuitenkin enemmän suorituskykyä (ja siten myös korkeutta) pomppuihin.

Pianojousien erinomainen suorituskyky perustuu niiden luotettavuuteen ennakoinnin suhteen. Ne tarjoavat paremmat, pehmeämmät ja entistä tasalaatuisemmat pomput, joiden ansiosta paitsi uskallat, myös pystyt hyppäämään korkeammalle.

Kehittämämme pianojouset venyvät koko pituudelta, jolloin myös laskeutuminen tuntuu pehmeältä ja miellyttävältä. Pianojouset vapauttavat myös enemmän kineettistä energiaa, jolloin pomppijalla on enemmän aikaa ilmassa. Mikäli sinulta löytyy takapihaltasi Aconin suorakulmainen trampoliini, voit ostaa jouset erikseen ja testata markkinoiden parasta pomppua.

Hanki ACON Air Performance jousisetti ja päivitä suorakulmainen trampoliinisi huippuluokan pomppualustaksi käden käänteessä. Uusien jousien avulla on hyvä harjoitella hyppykorkeutta tässä artikkelissa esitettyjen vinkkien avulla!

Kokeiltuasi pomppua pianojousien kanssa, huomaat selkeän eron pompun suorituskyvyssä, pehmeydessä ja korkeudessa. Tällä videolla on havainnollistettu galvanoidusta teräksestä valmistettujen jousien ja Performance-jousien eroa käytännössä:

The best trampoline bounce - videon stillkuva.

Katso video

Haarahyppy trampoliinilla

Vinkki 2 - Opi perushyppy huolella

Perushyppy on kaiken perusta. Hyppykorkeutta tärkeämpää on hallita perushyppy kunnolla. Hallitse ainakin seuraavat hypyt kehonhallinnan huomioiden ennen, kuin lähdet haastamaan itseäsi korkeissa hypyissä:

  • Polvet rintaan -hyppy
  • Taittohypyt
  • Haarataittohypyt

Näitä ja perushyppyä (suorana hyppimistä) harjoitellessa kannattaa keskittyä hypyn tuntumaan ja itsevarmuuteen. Siirry seuraavaan vinkkiin vasta, kun koet hallitsevasi nämä hypyt huolella.

Vinkki 3 – Harjoittele korkeita trampoliinihyppyjä 10 hypyn sarjoissa

Voit alkaa harjoittelemaan korkeita hyppyjä, kun hallitset perushypyt hyvin. Pyri hyppäämään hieman korkeammalle, kuin perushyppyjä harjoitellessasi kiinnittäen huomiota kehonhallintaan ja pompun tuntumaan. Harjoittele korkeita hyppyjä 10 hyppykerran seteissä. Pidä tasapaino ja kehonhallinta koko sarjan ajan.

Mikäli huomaat kehonhallinnan tai tasapainon pettävän (tai sinulla on muuten epävarma olo), pysäytä pomput hallitusti. Pidä tauko ja harjoittele hieman matalampia hyppyjä.

Trampoliinihyppääjä lasketumassa kädet alaviistossa
Trampoliinihyppy kädet kohotettuina

Vinkki 4 - Ota kädet avuksi

Kiikku on meille kaikille lapsuudesta tuttu leikkiväline. Kiikkuessa henkilön on hyödynnettävä jalkoja vauhdin kasvattamiseksi. Eteenpäin keinuttaessa jalat pysyvät suorana ja taaksepäin keinuttaessa jalat menevät koukkuun.

Asia pätee jokseenkin myös korkeiden trampoliinihyppyjen harjoittelemiseen. Käsien ja jalkojen hyödyntäminen voi auttaa sinua hyppäämään korkeammalle. Suuntaa kädet liikkeen suuntaisesti ylöspäin hypätessäsi ja laske kädet alas alaspäin hypystä suunnatessasi.

Vinkki 5 - Ole kärsivällinen ja harjoittele säännöllisesti

Sanonta harjoitus tekee mestarin pätee myös korkeiden trampoliinihyppyjen harjoitteluun. Aluksi tasapainon löytäminen voi olla haastavaa. Myös kehonhallinnassa (huonot laskeutumiset, epätasaiset pomput) voi aluksi olla vaikeuksia.

Jopa ammattilaisilla on joskus päiviä, jolloin pomput eivät tunnu onnistuvan millään. Silloin on hyvä muistaa, että voit aina harjoitella peruspomppuja ja nauttia trampoliinin tuomasta ilosta ilman painetta saavuttaa korkeita pomppuja. Voit aina palata korkeiden hyppyjen harjoitteluun, kun tunnet olosi itsevarmaksi.

Hymyilevä trampoliinihyppääjänainen

Syitä hypätä korkeammalle trampoliinilla

Olemme käyneet läpi, miten trampoliinilla voi hypätää korkeammalle. Mutta miksi joku haluaisi tehdä niin? Korkealle hyppäämiseen on ainakin kolme hyvää syytä:

  • Korkeiden hyppyjen ansiosta voit tehdä vaativampia temppuja
  • Temput ovat sitä näyttävämpiä, mitä korkeammalla ne tehdään
  • Korkeiden hyppyjen harjoittelu kehittää kehonhallintaa ja tasapainoa

Korkeat hypyt antavat hyppääjälle enemmän aikaa ilmassa. Mitä enemmän hyppääjällä on aikaa tempulle, sitä vaativampia temppuja hän voi myös tehdä. Voltti trampoliinilla onnistuu vielä verrattain matalalla hypyllä, mutta tuplavolttia varten tarvitseekin enemmän aikaa ainakin, jos siitä mielii tulla alas turvallisesti.

Edellisen syyn ohella on myös todettava, että korkealla ilmassa tehdyt trampoliinitemput ovat tietysti myös todella näyttäviä. Upeat temput on helppo kuvata videolle, kun ne on tehty korkealla ilmassa.

Korkeiden hyppyjen harjoittelu kehittää kehonhallintaa ja tasapainoa. Kehonhallinnan ja tasapainon kehittyessä myös itsevarmuus hyppyjen suhteen kasvaa, sillä tiedät, miten liike tehdään turvallisesti ja kuinka kehon tulee toimia erilaisissa hypyissä ja liikkeissä. Mitä enemmän harjoittelet hyppyjä ja temppuja, sitä enemmän kehität myös kehonhallintaasi ja tasapainoasi.

Taidokas hyppy Acon 16HD -trampoliinilla saaristomaisemassa

Miksi trampoliinilla voi hypätä korkealle?

Kaikki tietävät, että trampoliinilla voi hypätä korkealle. Harva kuitenkaan kysyy, miksi näin todella on. Haluammekin hieman avata pompun korkeuteen liittyviä seikkoja tieteellisestä näkökulmasta.

Asian ymmärtäminen vaatii hippusellisen fysiikkaa. Kaikenlainen liike luo energiaa, eli kun hypit trampoliinilla, syntyy väistämättä energiaa. Hypyn alussa energia on kineettistä. Tämä kineettinen energia puolestaan varastoituu trampoliinin jousiin. Energia muuttuu kineettisestä energiasta potentiaalienergiaksi etenkin korkeinta hyppykohtaa lähestyessäsi. Laskeutuessasi matolle energia muuttuu takaisin potentiaalienergiasta kineettiseksi energiaksi painovoiman myötä.

Seuraavan hypyn aikana apunasi on trampoliinin jousiin varastoitunutta kineettistä energiaa, jonka avulla hyppäät uudelleen ilmaan helposti. Ja näin potentiaalienergia ja kineettinen energia vaihtelevat keskenään hyppiessäsi trampoliinilla.

Mitä korkeammalle hypit, sitä enemmän energiaa on käytössäsi. Energiaa kuitenkin myös kuluu trampoliinimaton ja turvapehmusteiden ilmanvastuksen vuoksi. Sen takia hyppijä joutuu tekemään enemmän työtä säilyttääkseen vaadittavan energiatason hyppiäkseen korkeammalle.

Myös hyppijän taidoilla ja voimalla on vaikutusta hypyn korkeuteen. Jousiin varastoituva energia tulee jaloistasi ja kehostasi saatavalla voimalla. Maton liikuttaminen ja jousien venyttäminen riippuvat toisin sanoen paljonkin siitä, miten vahva kehosi on ja kuinka paljon se painaa.

Mitä joustavampia trampoliini ja sen jouset ovat, sitä enemmän on siirtymävoimasta johtuvaa potentiaalienergiaa, jonka vuoksi todennäköisemmin pystyt hyppäämään korkeammalle.

Trampoliinihyppääjän jalat matolla hypyn alavaiheessa, jouset venytyksessä

UKK korkeiden pomppujen harjoittelusta

Ovatko korkeat hypyt turvallisia?

Lyhyesti sanottuna, kyllä. On kuitenkin tärkeää pitää huolta siitä, että trampoliini ei ole vaurioitunut millään tavalla, trampoliinin turvaverkko on kiinnitetty oikein, ja että sinulla on turvallinen ja itsevarma olo korkealle hyppiessäsi. Saat lisätietoja trampoliinilla hyppimisen turvallisuuteen liittyen täältä.

Kuinka voin hyppiä korkeammalle trampoliinilla?

Varmista, että trampoliinisi tarjoaa erinomaiset pomput. Harjoittele perushyppyjä niin kauan, kunnes ne tuntuvat helpoilta ja hallitset ne hyvin. Sen jälkeen voit harjoitella korkeita hyppyjä 10 hypyn sarjoissa korkeutta vähitellen kasvattaen. Hyödynnä käsiä ja jalkoja hyppyjen apuna. Harjoittele kärsivällisesti ja turvallisuudesta tinkimättä.

Mitä varten korkeita hyppyjä kannattaa harjoitella?

Kolme tärkeintä syytä korkeiden trampoliinihyppyjen harjoitteluun ovat:

  • Haastavien trampoliinitemppujen tekeminen. Mitä korkeammalle hyppäät, sitä helpommin voit harjoitella haastavia temppuja trampoliinilla
  • Temput ovat näyttävämpiä korkealla ilmassa tehtyinä
  • Korkeiden trampoliinihyppyjen harjoittelu kehittää kehonhallintaa ja tasapainoa

Mikä on trampoliinihypyn korkeuden maailmanennätys?

Trampoliinin korkeimman hypyn maailmanennätys on Sean Kennedy. Hän hyppäsi 6,73 metrin korkeuteen New Yorkissa vuonna 2014.

Mitä ilma-aika eli air time tarkoittaa?

Ilma-aika eli air time trampoliinilla on aika, jonka vietät ilmassa matolta irti ponnistamisen ja takaisin matolle laskeutumisen välillä.

Nyt kun tiedät, mistä kaikesta korkea trampoliinihyppy koostuu, on aika harjoitella! Muista kuitenkin turvallisuuteen liittyvät tekijät. Tarkista aina trampoliinin kunto ennen harjoittelua ja harjoittele vaativia hyppyjä turvaverkolla varustetulla trampoliinilla. Ja jos haluat, niin hanki ACON Air Performance-jousipaketti boostaamaan pomppuja!