Hauskat treenit trampoliinilla ovat helppo ja dynaaminen tapa lisätä liikkumista, jopa ihan omasta olohuoneesta käsin! Yleensä trampoliinitreeneissä ohjataan käyttämään vain fitness-trampoliineja, mutta näillä ohjeilla treenit onnistuvat niin isommalla pihatrampoliinilla kuin Aconin pieneen tilaan sopivaksi suunnitelluilla fitness-trampoliineillakin, vaikka olohuoneessa televisiota katsellen.

Kuntoharjoitukset trampoliinilla ovat saavuttaneet suosiota tehokkuutensa ja monipuolisuutensa ansiosta sillä ne tarjoavat laajan valikoiman etuja sekä fyysiseen kuntoon että yleiseen hyvinvointiin. Fitness-muotona se parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä sekä kehittää hengityselimiä ja aerobista kuntoa. Lisäksi trampoliiniharjoitukset auttavat lisäämään koordinaatiota, tasapainoa ja lihaskestävyyttä, koska niissä tarvitaan tarkkoja liikkeitä vakauden säilyttämiseksi joustavalla pinnalla. Toistuva trampoliiniharjoittelu aktivoi useita lihasryhmiä ja on erittäin hyvä harjoittelumuoto sekä aloittelijoille että kokeneemmille urheilijoille.

Tässä oppaassa perehdymme kuntoharjoituksiin, jotka on suunniteltu erityisesti trampoliinitreeneihin. Nämä trampoliinitreenin top 10-harjoitukset kohdistuvat kehon eri alueisiin ja tarjoavat kattavan harjoitusrutiinin koko kropalle. Kaikki läpi käytävät harjoitukset sopivat erittäin hyvin pihatrampoliineille, mutta suurempaa mattoaluetta vaativat liikkeet eivät välttämättä onnistu sisätiloihin sopivalla fitness-trampoliinilla. Olitpa aloittelija tai kokenut kuntoilija, trampoliini tarjoaa jännittävän ja tehokkaan tavan pysyä aktiivisena sekä saavuttaa kuntotavoitteesi.

Nainen lankuttamassa trampoliinilla olohuoneessa.

Lämmittely

Lämmittely ennen treenin aloittamista on erittäin tärkeää, jotta valmistat kehosi tulevaan suoritukseen ja vähennät loukkaantumisriskiä. Oikeanlainen lämmittely lisää verenkiertoa lihaksissa, nostaa kehon lämpötilaa, parantaa joustavuutta ja lisää nivelten liikkuvuutta, jolloin kuntoilu on mahdollisimman tehokasta ja turvallista myös tulevaisuudessa. Muutaman minuutin lämmittelyharjoitukset käyvät aloittelijoille jo kunnon treenistä joten älä lannistu, jos lämmittely tuntuu alkuun raskaalta. Lämmittelyn aikana ei ole myöskään tarkoitus tehdä korkeita hyppyjä vaan pitää keho liikkeessä kevyesti ja pehmeästi.

Opas lämmitysharjoituksiin:

 • Kevyt pomppiminen: Aloita pomppimalla kevyesti trampoliinin pinnalla nostaaksesi sykettäsi vähitellen ja stimuloidaksesi verenkiertoa koko kehossa. Keskity ylläpitämään hallittua ja rytmistä pomppimista.
 • Polven nostot: Nosta vuorotellen polviasi rintaasi kohti samalla jännittäen vatsalihaksiasi ja pomppimalla kevyesti. Aktivoimalla keskivartaloasi ylläpidät tasapainoa nostaessasi polvia.
 • Käsivarren ympyrät: Ojenna kädet sivuille olkapäiden korkeudelle samalla, kun pompit trampoliinilla. Tee pieniä, kontrolloituja ympyröitä käsilläsi ja lisää ympyröiden kokoa vähitellen, kun lihaksesi löystyvät. Käännä ympyröiden suunta muutaman toiston jälkeen.
 • Vartalonkierto: Aseta jalkasi vakaasti trampoliinin pinnalle hartioiden leveydelle toisistaan ja nosta kätesi nyrkkeilyasentoon. Kierrä ylävartaloasi puolelta toiselle ja kurota vastakkaisen käden sormilla liikkeen suuntaan. Pidä keskivartalo tiukkana ja keskity hyvään ryhtiin.

Korkean intensiteetin intervalliharjoittelu - HIIT

HIIT eli High-Intensity Interval Training tunnetaan tehokkuudesta ​​polttaa kaloreita ja parantaa yleiskunnon tasoa suhteellisen lyhyessä ajassa. Tämä harjoitusmenetelmä vuorottelee lyhyiden intensiivisten harjoitusten ja lyhyiden lepojaksojen tai rauhallisempien harjoitusten välillä. HIIT-harjoitukset nostavat sykettä ja aineenvaihduntaa, mikä lisää kalorien polttamista harjoituksen aikana ja sen jälkeen, sillä keho jatkaa kalorien polttamista myös levossa.

Trampoliinipohjaiset HIIT-harjoitukset tarjoavat erilaisen ja miellyttävän tavan osallistua korkean intensiteetin harjoitteluun minimoiden niveliin kohdistuvien iskujen vaikutukset. Harjoitusten välillä voit pomppia kevyesti paikallasi, mutta älä päästä sykettäsi laskemaan liikaa.

Opas HIIT-harjoitteluun trampoliinilla:

 • Kyykkyhyppy: Aloita pomppimalla kevyesti trampoliinilla. Hyppää sitten nopeasti korkealle ja pudota kehosi kyykkyasentoon laskemalla lantiota, kunnes reitesi ovat noin samansuuntaiset maan kanssa. Ponnista välittömästi takaisin ylös ja laskeudu seuraavaan kyykkyyn.
 • Burpee eli yleisliike: Aloita pomppimalla kevyesti trampoliinilla, sitten tiputa kehosi alas kyykkyyn, josta siirryt nopeasti lankkuasentoon. Lankussa kädet ovat trampoliinin pinnalla ja jalat suorina. Suorita punnerrus, hyppää sitten nopeasti jalat takaisin käsien taakse ja ponnista räjähdysmäisesti ylöspäin, ojentaen samalla käsiä taivasta kohti. Laskeudu pehmeästi ja toista.
 • Polvennosto: Pompi kevyesti trampoliinilla samalla kun jännität keskivartaloasi. Nosta vuorotellen polviasi nopeasti rintaasi kohti mahdollisimman korkealle. Keskity ylläpitämään nopeaa tahtia koko harjoituksen ajan.
 • Vuorikiipeilijä: Aloita lankkuasennosta kädet trampoliinin pinnalla pysyen. Tuo polvet rintaasi kohti juoksevalla liikkeellä vuorotellen jalkoja nopeasti. Pidä keskivartalo tiukkana ja lantio vakaana ja säilytä reipas tahti koko harjoituksen ajan. Maton jousto tuo harjoitukseen uutta haastetta, vaikka olisit jo kokenut urheilija.
Nainen hyppäämässää korkealle Acon trampoliinilla veden äärellä.

Kardiovaskulaariset harjoitukset

Kardiovaskulaarisella harjoittelulla on ratkaiseva rooli sydämen terveyden ylläpitämisessä, kestävyyden parantamisessa ja yleisen kuntotason nostamisessa. Säännöllinen kardioharjoittelu vahvistaa sydänlihasta, parantaa verenkiertoa, alentaa verenpainetta ja vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Lisäksi kardioharjoitukset lisäävät keuhkojen kapasiteettia, hapen toimitusta kudoksiin ja edistävät tehokasta aineenvaihduntaa. Kehon liikuttamisen lisäksi on tärkeä keskittyä pitämään hengitys tasaisena ja hyvässä rytmissä liikkeiden kanssa.

Opas trampoliinitreeneihin sopiviin kardioharjoituksiin:

 • Haarahypyt: Aloita pomppimalla kevyesti trampoliinilla jalat hieman erillään toisistaan. Tee sitten tavallinen haarahyppy levittämällä jalkojasi samalla, kun nostat kädet pään yläpuolelle. Alas tullessasi palaa lähtöasentoon jalat yhdessä ja kädet sivuillasi.
 • Hölkkä: Pompi kevyesti trampoliinilla ja jäljittele lenkkeilyä paikallasi. Nosta polviasi ja pumppaa käsiäsi lisätäksesi harjoituksen intensiteettiä. Säilytä tasainen rytmi pitääksesi sykkeesi korkeana koko harjoituksen ajan.
 • Hiihto: Aloita pomppiminen trampoliinilla ja nosta vuorotellen saman puolen kädet ja jalat ensin eteenpäin, sitten taaksepäin perinteisellä hiihtoliikkeellä.

Alavartalon harjoitukset

Alavartalon lihaksiin keskittyminen trampoliinilla on erinomainen tapa vahvistaa ja kiinteyttää reisiä, pakaroita ja pohkeita sekä parantaa tasapainoa ja koordinaatiota. Harjoitukset, kuten askelkyykyt, yhden jalan hypyt ja kyykkyhypyt, ovat voimakkaita ja kehittäviä liikkeitä alavartalollesi. Nämä harjoitukset kohdistuvat jalkojen eri lihasryhmiin ja auttavat rakentamaan voimaa sekä kehittämään lihasmassaa. Ne myös lisäävät räjähtävää energiaa, parantavat vakautta ja polttavat kaloreita tehokkaasti. Ota nämä liikkeet mukaan fitness-trampoliinille saadaksesi vahvemman, kiinteytetyn alavartalon ja paremman yleiskunnon.

Opas tehokkaisiin alavartalon harjoitusliikkeisiin trampoliinilla:

 • Askelkyykky: Aloita pomppimalla kevyesti trampoliinilla, sitten hyppää asentoon, jossa toinen jalka on eteenpäin ja toinen jalka on taakse koukussa, 90 asteen kulmassa. Laske vartaloasi, kunnes molemmat polvet ovat koukussa noin 90 asteen kulmassa ja ponnista sitten räjähdysmäisesti ylöspäin. Vaihda jalkojesi asentoa ilmassa laskeutumalla vastakkaisella jalalla eteenpäin ja toisella taakse.
 • Yhden jalan hyppy: Aloita seisomalla yhdellä jalalla trampoliinin keskellä. Taivuta polvea hieman ja aktivoi keskivartalosi, jotta pysyt tasapainossa. Hyppää pystysuunnassa yhdellä jalalla keskittyen laskeutumaan pehmeästi ja säilyttämään hallinta koko liikkeen ajan. Tee useita toistoja yhdellä jalalla ennen kuin vaihdat toiseen.
 • Kyykkyhypyt: Aloita pomppimalla kevyesti trampoliinilla ja laske sitten vartalosi kyykkyasentoon. Hyppää voimakkaasti ylöspäin, ojentaen jalat suoraksi ja nostamalla samalla kädet pään yläpuolelle. Laskeudu pehmeästi takaisin kyykkyasentoon ja ponnahda heti takaisin ylös seuraavaan hyppyyn.

Tasapaino- ja koordinaatioharjoitukset

Trampoliiniharjoittelu tarjoaa erinomaisen alustan tasapainon ja koordinaation parantamiseen. Trampoliinin epävakaa pinta haastaa kehosi tasapainoa ja koordinaatiota. Matolla harjoittelu vaatii keholtasi jatkuvaa asennon korjaamista vakauden ylläpitämiseksi harjoitusten aikana. Trampoliiniliikunta parantaa proprioseptiota eli kehosi liike- ja asentoaistia. Tämä auttaa parantamaan tasapainoa ja koordinaatiota ajan myötä ja pitää sinut kunnossa pitkään. Monet liikkeet aktivoivat keskivartaloasi, joka on tärkeä osa tasapainoa ja koordinaatiota liikkuessasi.

Yksi esimerkki tasapainoharjoituksesta trampoliinilla on yhdellä jalalla seisominen. Seiso toisella jalalla trampoliinin keskellä pitäen keskivartalo tiukkana. Pysy tässä asennossa 20-30 sekuntia ennen kuin vaihdat toiseen jalkaan. Voit haastaa itseäsi lisäämällä aikaa ja toistamalla liikkeen useaan kertaan.

Toinen esimerkki hyvästä ja varsinkin alkuun haastavasta harjoituksesta on yhden jalan kyykky. Seiso yhdellä jalalla trampoliinin keskellä pitäen polvea hieman koukussa. Pidä toinen jalka hieman koholla maton pinnalta ja laskeudu hitaasti kyykkyasentoon taivuttamalla polveasi. Pysähdy hetkeksi alhaalla ja palaa sitten alkuasentoon. Tee useita toistoja ennen kuin vaihdat toiseen jalkaan.

Jäähdyttely

Varaamalla aikaa jäähdyttelyyn ja kunnolliseen venyttelyyn trampoliinitreenin jälkeen, tuet kehosi palautumisprosessia ja vähennät loukkaantumisriskiä tulevaisuudessa. Kuntoilun jälkeen loppujäähdyttely ja venyttely on välttämätöntä useista syistä. Kehosi palauttaminen hitaasti lepotilaan vähentää huimauksen riskiä ja edistää lihasten palautumista. Venyttely ylläpitää joustavuutta, joka taas vähentää venähdysten sekä nyrjähdysten riskiä. Säännöllinen venyttely parantaa myös nivelten liikkuvuutta ja liikelaajuutta sekä rentouttaa lihaksia ja lievittää jännitystä, mikä auttaa fyysisessä ja henkisessä rentoutumisessa.

Yhteenveto

Hauskat treenit trampoliinilla tarjoavat dynaamisen ja mukaansatempaavan tavan polttaa kaloreita, rakentaa kestävyyttä ja parantaa yleistä kuntotasoa. Lukuisat hyödyt, mukaan lukien parantunut sydän- ja verisuoniterveys, koordinaatio, tasapaino ja painonpudotus, tekevät liikkumisesta kiinnostavaa, helppoa ja kannustavaa. Liikuntamuotona se sopii sekä aloittelijoille että kokeneemmille urheilijoille. Monipuoliset harjoitukset takaavat kattavan harjoittelun eri lihasryhmille ja kuntotavoitteille. Tasapaino- ja koordinaatioharjoitusten avulla kehityt nopeasti ja pystyt parempaan suoritukseen päivittäin. On erittäin tärkeää muistaa sisällyttää asianmukaiset lämmittely- ja jäähdytysrutiinit vammojen estämiseksi ja harjoituksen jälkeisen palautumisen edistämiseksi. Kaiken kaikkiaan trampoliiniharjoittelu tarjoaa monipuolisen ja nautinnollisen kuntoiluvaihtoehdon, joka sopii kaikenikäisille ja -tasoisille yksilöille.

Valitse itsellesi sopivin fitness-trampoliini tai koko perheen pihatrampoliini Aconin verkkokaupasta ja muista pitää trampoliini sekä treeniohjeet näkyvillä, jotta kynnys urheiluun pysyy matalana ja voit hypätä helposti treeniin mukaan.

Nainen violetissa paidassa istuu ulkona Acon fitness-trampoliinilla Acon-juomapullon ja jumppamaton kera.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitkä ovat trampoliinitreenin hyödyt?

Trampoliinitreenin hyödyt ovat erittäin laajat: Mm. parantunut sydän- ja verisuoniterveys, koordinaation ja tasapainon kehitys, painonpudotus sekä alavartalon voiman kasvatus. Näiden lisäksi trampoliinitreeni tarjoaa hauskan tavan liikkua, mikä voi lisätä liikunnan iloa ja motivaatiota.

Tarvitsenko erityistä trampoliinia treenatakseni?

Erityistä trampoliinia ei välttämättä tarvita treenatakseen, mutta kannattaa tarkistaa että käytössäsi oleva trampoliini on turvallinen ja kestävä. Varmista myös, että treenaat tasaisella ja tukevalla alustalla.

Kuinka usein minun tulisi harjoitella trampoliinilla?

Harjoittelutiheys trampoliinilla riippuu henkilökohtaisista tavoitteista ja fyysisestä kunnosta. Kannattaa aloittaa vain muutamalla lyhyellä kerralla viikossa ja lisätä harjoittelukertoja sekä intensiteettiä asteittain, itsellesi sopivassa tahdissa.

Onko fitness-trampoliinitreeni turvallista kaikille ikäryhmille?

Trampoliinitreeni on turvallista kaikenikäisille, kunhan noudatat turvallisuusohjeita ja olet varovainen. Alle kouluikäisten lasten tulisi käyttää trampoliinia aikuisen valvonnassa ja vanhempien henkilöiden tulisi ottaa huomioon omat terveys- ja liikuntarajoitteensa.

Mitkä ovat parhaat harjoitukset aloittelijoille trampoliinilla?

Parhaat harjoitukset aloittelijoille trampoliinilla sisältävät kevyitä hyppyjä sekä lämmittelyyn sopivia liikkeitä, kuten polvennostoja ja vartalonkiertoja. Näiden avulla voit totuttaa kehosi trampoliiniliikuntaan sekä kehittää koordinaatiota ja kestävyyttä. Muista aloittaa maltillisesti ja kuunnella kehoasi.