Trampoliinin painoraja on tuskin ensimmäinen asia, jota tulee ajatelleeksi erilaisia malleja vertaillessa. Ja hyvä niin – se olisi varsin ikävä lähtökohta lähteä hankkimaan koko perheen yhteistä ilontuojaa takapihalle. Painoraja on kuitenkin syytä ottaa huomioon trampoliinia hankittaessa.

ACON trampoliinit ovat tunnettuja siitä, että niissä on yksi markkinoiden korkeimmista painorajoista. Trampoliiniemme kantavuus on testattu markkinoiden korkeimmilla painorajoilla. Vankkarakenteiset mallimme on niittäneet mainetta kestävyydellään jo vuosien ajan.

Artikkelin luettuasi tiedät:

Tietoisuus painorajoista auttaa sinua tekemään harkitun ostopäätöksen.

Trampoliinin painoraja – miksi sinun pitää tietää niistä?

ACON trampoliineilla ei ole painorajaa yksittäiselle käyttäjälle, sillä ne on testattu aina 750 kiloon asti. Noudattamamme alan standardit vaativat, että manuaalissa ilmoittamamme painoraja on myös testattu. Virallinen ohjeemme on, että trampoliinilla saa hyppiä vain yksi henkilö kerrallaan.

Mikäli useampi hyppijä ohjeistuksesta huolimatta kuitenkin eksyy trampoliinille, on syytä ottaa huomioon, että pomppijoiden kokonaispaino ei ylitä kyseiselle mallille annettua virallista painorajaa tai kantokykyä.

Trampoliinilla hyppijän siluetti rannalla

Kolme syytä trampoliinin painorajoille

Miksi trampoliinille ylipäätään asetetaan painorajoja? Syyt liittyvät turvallisuuteen, pitkäikäisyyteen sekä alan standardeihin ja takuihin.

Turvallisuus

Merkittävin syy painorajoille on tietenkin turvallisuus. Valmistajat asettavat trampoliinin painorajan varmistaakseen, että hyppiminen on turvallista. Trampoliinin käyttäminen annettujen ohjeiden vastaisesti on aina turvallisuusriski, eikä painorajojen huomiotta jättäminen ole siitä poikkeus. Älä jätä trampoliinin painorajan arvioimista kolmansien osapuolien antamien painoraja-arvioiden varaan, vaan tarkista harkitsemasi trampoliinin painoraja suoraan valmistajan verkkosivuilta.

Pitkäikäisyys

Laadukas trampoliini on aina investointi, jonka haluaa kestävän käyttöä vielä vuosien ja vuosikymmenienkin jälkeen. Painorajan huomiotta jättäminen vaikuttaa myös trampoliinin pitkäikäisyyteen. Noudattaessasi valmistajan asettamia painorajoja varmistat, että trampoliinista on iloa pitkään.

Alan standardit ja takuut

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä: alan standardit ja takuut. Trampoliinivalmistajalla, jolla on alan sertifikaatit kunnossa, on vastuu huolehtia kattavasti turvallisuuteen liittyvistä testeistä ja niiden läpäisemisestä kirkkain paperein.

CE ja ASTM standardien mukaisesti valmistajan on kerrottava asiakkaille trampoliinin painoraja eli se, kuinka paljon trampoliini kestää painoa. Sen vuoksi löydät painorajat myös trampoliinin mukana saatavista käyttöohjeista.

ASTM ja CE sertifikaattilogot

Kuinka trampoliinin painoraja määritetään?

Trampoliinin painoraja on seuraavan viiden asian yhteissumma; siihen vaikuttavat niin jouset, runko, matto sekä trampoliinin koko ja muoto. Seuraavaksi perehdymme näihin viiteen tekijään tarkemmin.

Jouset

Keskustelu trampoliinin painorajoista tuo väistämättä mieleen trampoliinin jouset. Jousien tyypillä on nimittäin vaikutus painorajoihin. On olemassa esimerkiksi perinteisiä galvanoidusta teräksestä valmistettuja jousia ja bungee-jousia, joita näkee yleensä fitness trampoliineissa.

Fysiikan lakien ja erilaisten testien perusteella on havaittu, että jousen joustavuus vaikuttaa pompun korkeuteen. Mitä joustavampi jousi, sitä korkeampi pomppu.

Jousten määrää ja jäykkyyttä kasvattamalla voidaan puolestaan nostaa trampoliinin painorajaa. Tällöin pomppu on kuitenkin matalampi.

Runko

Trampoliinin runko on koko trampoliinin perusta. Mitä lujempi runko, sitä vakaampi trampoliini on. Esimerkiksi aikusille soveltuvat trampoliinit ovat usein lapsille suunnattuja malleja kookkaampia juuri painorajojen vuoksi.

Monien trampoliinien rungot kestävät suositellun painorajan viisinkertaisesti painon jakautuessa tasaisesti alustalle. Alan standardit vaativat myös rungon vastaavan alan yleisiä standardeja.

Koko

Yleensä ottaen voisi todeta, että mitä suurempi trampoliini, sitä suurempaa painoa se kestää. Tämä ei kuitenkaan ole aina itsestäänselvää. Vertailtaessa Aconin kahta erikokoista trampoliinia – esim. lippulaivaamme 16 Sport HD ja 3,7 metrin pyöreää trampoliinia – käy ilmi, että molemmat kantavat yhtä paljon (yhden käyttäjän pomppiessa trampoliinilla). Ohjesääntö koon suhteenkin on täten suuntaa-antava.

Matto

Trampoliinin painorajan tarkastelussa otetaan huomioon myös trampoliinin matto. Useimmiten trampoliinimatto on valmistettu joko UV-käsitellystä polypropyleenistä (kuten Aconin matot) tai vedenkestävästä kankaasta. Alan standardien mukaisesti maton tulee kestää repeämättä tai rikkoutumatta trampoliinille asetettu painoraja viisinkertaisesti.

On hyvä kuitenkin ottaa huomioon, että paremman trampoliinimaton hankkiminen heikkolaatuiseen trampoliiniin ei vaikuta trampoliinin painorajaan. Tässäkin asiassa kokonaisuus ratkaisee.

Muoto

Myös trampoliinin muodolla voi olla vaikutusta painorajoihin. Useimmiten suorakaiteen muotoisilla malleilla on suurempi trampoliinin painoraja, sillä siinä jouset ovat lähempänä trampoliinin keskikohtaa.

Kuinka ACON testaa trampoliinin painorajoja?

Testaamme kattavasti jokaisen trampoliinimme ennen niiden päätymistä asiakkaidemme takapihoille. Otamme vakavasti kaikki trampoliiniturvallisuuteen liittyvät tekijät, eikä trampoliinin painoraja ole niistä poikkeus.

Määritellyistä standardeista lainaten, joiden mukaan ACON myös trampoliininsa testaa "Trampoliinin mattoa painetaan 5X painorajan suuruisella massalla keskeltä pyöreällä teräspainimella. Painimen halkaisija on 330 mm. Painumatestissä suurin sallittu maton painuma on 80 % trampoliinin korkeudesta. Maton painumaan ja painorajaan vaikuttavat jousien lukumäärä, jousien jäykkyys ja trampoliinin korkeus."

Kaiken kaikkiaan voikin todeta, että jokaisen trampoliinivalmistajan tulee noudattaa samoja standardeja. ACON on sitoutunut standardien noudattamiseen varmistaen kattavilla testeillä sen, että jokainen tuotteemme vastaa varmasti sille asetettuja vaatimuksia. Tämä on asia, josta jokaisen valmistajan pitäisi pystyä kertomaan avoimesti.

ACON trampoliinin painorajataulukko

Suurin osa Acon trampoliineista on testattu 750 kilolla. Suositeltu yhden pomppijan enimmäispaino on 150kg suurimmassa osassa mallejamme.

MALLI PAINORAJA
16 Sport HD Ei painorajaa (yksi hyppijä)
13 Sport HD Ei painorajaa (yksi hyppijä)
4,6m pyöreä Ei painorajaa (yksi hyppijä)
4,3m pyöreä Ei painorajaa (yksi hyppijä)
3,7m pyöreä Ei painorajaa (yksi hyppijä)
3m pyöreä 120kg
1,8m pyöreä 100kg

Herättääkö trampoliinin painoraja kysymyksiä? Autamme mielellämme.

Nyt tiedät jo paljon enemmän siitä, mistä trampoliinin painoraja muodostuu. Mikäli sinulla on kuitenkin kysymyksiä painorajoihin liittyen, otathan yhteyttä avuliaaseen asiakaspalveluumme chatissa tai sähköpostin välityksellä acon@acon.fi

Katso kaikki trampoliinimme