On monia syitä sille, miksi trampoliinia voi joutua siirtämään. Yleisin syy on ruohonleikkuu. Trampoliinin siirto voi tulla kyseeseen myös vaikkapa kesällä, jos pihalla halutaan tehdä muutostöitä. 

Olipa syy mikä tahansa, voi trampoliinin siirtäminen jäädä tekemättä ihan jo siksi, että painavan trampoliinin liikuttelu ei ole kauhean helppoa ilman sen purkamista. Purkaminen ja uudelleen kasaaminen vie taasen aikaa. 

Toisin kuin muuttaessa, omalla pihalla liikuteltaessa ei trampoliinia ole pakko purkaa osiin. Kätevien pyörien avulla voit siirtää vaikka suurimman, jopa 246 kiloa painavan trampoliinimme aivan yksin. 

Trampoliinin siirtäminen lyhyellä etäisyydellä

Lyhyillä matkoilla, eli pääasiassa omalla pihalla trampoliinia siirreltäessä on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa; siirron voi tehdä pyöriä käyttäen tai trampoliinia nostaen. 

Ota trampoliinipyörät käyttöön

Trampoliinipyörät ovat helpoin tapa liikuttaa trampoliinia. Ne kannattaa hankkia, mikäli sinun täytyy siirtää pomppualustaa paikasta toiseen melko usein. 

Mitä trampoliinipyörät sitten ovat? Ne ovat pyörät, jotka kiinnitetään trampoliinin runkoon. Valmistajasta riippuen pyörät kiinnittyvät joko trampoliinin jalkoihin tai rungon alakappaleisiin eli niihin osiin, jotka koskettavat maata.  

Näin käytät Acon trampoliinipyöriä

Acon trampoliinipyörien korkeussäädöt.

Pyörien käyttö on varsin helppoa. Jämäkästi rungossa kiinni pysyvät, helppokäyttöiset pyörät kiinnitetään rungon jalkoihin. UV-käsitellyt pyörät on tehty galvanoidusta teräksestä, joka estää korroosion ja ruosteen muodostumista.  

Trampoliini nostetaan ilmaan pyörien varaan pyörissä olevan vivun avulla. Pyöriä käytettäessä riittää, että vain yksi aikuinen on siirtämässä trampoliinia. 

Näin otat ACON trampoliinipyörät käyttöön:

1. Kiinnitä neljä pyörää trampoliinirungon jalkaosiin

2. Käännä kunkin pyörän vivusta nostaaksesi trampoliinin ilmaan

3. Siirrä trampoliini uuteen paikkaan työntämällä sitä

4. Laske trampoliini takaisin alas vipua toiseen suuntaan pyörittämällä

5. Ota pyörät irti kiinnikkeistä

Acon trampoliinipyörän osat eroteltuina.

HUOM: Älä hypi trampoliinilla silloin, kun pyörät ovat kiinni trampoliinissa! 

Nosta trampoliinia

Yleensä trampoliinin siirto tapahtuu kantamalla. Kantaminen on harvoin yhden henkilön homma, ellei trampoliini satu olemaan erityisen pieni. Esimerkiksi ACON minitrampoliinin voi kantaa hyvin myös yksin. Nyrkkisääntönä on, että mitä suurempi ja painavampi trampoliini, sitä enemmän kantajia se tarvitsee.

Kaksi poikaa kantaa Aconin minitrampoliinia laiturilla järvenrannassa.

Trampoliinin siirtäminen kantaen on järkevää, mikäli sitä ei tarvitse tehdä kuin harvoin. Nosta se turvallisesti näillä ohjeilla:

  • Tarkistakaa trampoliinin paino ja laske, montako kantajaa tarvitset. Iso ACON vaatii 3-4 kantajaa.
  • Kiinnittäkää huomio turvalliseen asentoon: laita jalat koukkuun ja suorista selkä
  • Ottakaa kiinni ja nostakaa trampoliinia yhtäaikaa
  • Varmistakaa, että liikkeen suunta on tiedossa ennen liikkeelle lähtöä
  • Kantakaa trampoliini haluttuun paikkaan ja laskekaa se varovasti alas

Oikeaoppisen ja turvallisen kantoasennon huomioon ottaminen on tärkeää myös trampoliinia kannettaessa.

Trampoliinin siirtäminen pitkillä etäisyyksillä

Yleensä trampoliinin siirtäminen pitkillä etäisyyksillä vaatii trampoliinin purkamista. Ensin on kuitenkin hyvä määritellä, mitä pitkällä etäisyydellä tarkoitetaan. Trampoliinipyöriä voi hyödyntää hyvin, vaikka matka olisikin pitkä, jos kyse on omasta pihasta. Toisaalta, lyhyenkään matkan tekemistä kantaen taikka pyörien avulla ei kannata tehdä, mikäli siirrettäessä ylitetään esimerkiksi vilkkaasti liikennöityä tietä.

Trampoliinin vetäminen tai liu’uttaminen on huono idea. Nämä siirtämistavat voivat paitsi vaurioittaa trampoliinia, myös aiheuttaa vahinkoa sitä siirtäville henkilöille.

Pura trampoliini osiin

Trampoliini tulee purkaa osiin pitkiä matkoja varten. Yleensä purkaminen tulee aiheelliseksi muuttoa tehdessä.

Piirroskuva trampoliinin kokoamisohjeesta.

Trampoliinin purkamiseen olevat ohjeet riippuvat valmistajasta. Yleensä purkaminen toimii kuitenkin niin, että purkaminen tehdään kokoamisohjeiden käänteisessä järjestyksessä. Ota ensin irti mahdolliset trampoliinin lisävarusteet, kuten koripalloteline ja sitten vasta turvaverkko ja sen tolpat.

Turvaverkon jälkeen irroitetaan pehmuste, matto ja jouset. Lopuksi trampoliinin runko puretaan siirtoa varten. Mutterit ja muut pienet osat kannattaa laittaa talteen pieneen pussiin tai rasiaan.

Kysymyksiä ja vastauksia

Täytyykö trampoliini purkaa siirtämisen ajaksi?
Omalla pihalla liikuteltaessa ei sitä tarvitse purkaa, sillä trampoliini liikkuu kätevästi Acon trampoliinipyörien avulla. Mikäli trampoliinia ollaan siirtämässä kauemmaksi (esim. muutto) tulee se purkaa. Purkaminen tapahtuu kokoamisohjeiden käänteisessä järjestyksessä.

Miten trampoliinin siirto onnistuu ruohikolla?
Trampoliinin siirtäminen ruohikolla tai muussa maastossa onnistuu parhaiten ACON trampoliinipyörien avulla. Asenna pyörät ja liikuta pomppualusta haluamaasi paikkaan.

Miten trampoliinipyöriä käytetään?
Asenna pyörät trampoliinin rungon jalkoihin. Varmista, että pyörät ovat tukevasti kiinni ja käännä vivusta nostaaksesi trampoliinin ylös. Liikuta trampoliini sitten haluttuun paikkaan, laske se alas ja poista renkaat.