Jumppamatto koti- ja ulkokäyttöön motivoi liikkumaan! Olitpa sitten ammattilaistason voimistelija tai hankkimassa pehmeää alustaa aktiiviselle lapselle, kannattaa jumppamaton valintaan kiinnittää huomiota. 

Harjoitteluusi ja lajiisi sopiva jumppamatto on yksi tärkeimmistä välineistä, joita voit hankkia harjoittelusi tueksi. Jumppamatto rohkaisee etenkin voimistelun tai muun temppuilua vaativan lajin alkeita opettelevia lapsia, sillä se tarjoaa pehmeän ja turvallisen alustan laskeutumiselle kovaan lattiaan verrattuna. 

Ota nämä 10 asiaa huomioon jumppamaton valinnassa

Hyvä jumppamatto soveltuu muuhunkin, kuin vain voimisteluun. Alastulopatjan käyttäminen erilaisten temppujen ja muiden liikkeiden harjoittelussa tekee harjoittelusta miellyttävää. Pehmeää alustaa voidaan hyödyntää niin joogassa, parkourissa, erilaisissa taistelulajeissa, kuntonyrkkeilyssä, kotitreeneissä tai muissa koko perheen yhteisissä peleissä ja leikeissä.  

Olemme listanneet alle 10 tärkeintä asiaa, jotka tulee ottaa huomioon jumppamattoja vertaillessasi:  

1. Koko

Jumppamaton koko on otettava huomioon etenkin silloin, kun se ostetaan kotikäyttöön. Suosittelemme mittaamaan käytössä olevan alueen koon, jossa aiot käyttää mattoa. Ota mitat ylös ja varmista, että jumppamaton ympärille jää reilusti tyhjää tilaa, jotta vältyt osumasta esimerkiksi huonekaluihin liikkuessasi. Liian pieni tai iso jumppamatto on epäkäytännöllinen, jolloin se helposti unohtuu ja jää käyttämättä.

2. Kestävyys

Laadukas jumppamatto on investointi, joten sen kestävyys ja pitkäikäisyys kannattaa huomioida maton valinnassa. Pohdi, kuinka usein aiot käyttää mattoa ja aiotko käyttää sitä myös ulkotiloissa. Vedenkestävä matto on ehdoton, mikäli aiot käyttää mattoa usein ulkotiloissa. Vahvistetut ompeleet tai käsintehdyt saumat ehkäisevät mattoa vaurioilta, kunhan sitä käytetään oikein. Materiaaleista puhuttaessa kumi on usein lujin materiaali, kun taas helposti puhtaana pidettävä vinyyli ei repeydy helposti kovassakaan käytössä.

3. Huolto

Jumppamaton huoltamisen tulee olla helppoa. Tärkeimmät huoltamiseen liittyvät seikat ovat maton puhtaanapito sekä oikeaoppinen säilytys. Puhdista matto roskista ja käytä tarvittaessa mietoa puhdistusainetta, jotta harjoittelu matolla on mukavaa ja matto säilyy hyväkuntoisena pitkän ajan. Jumppamaton puhtaus kannattaa tarkistaa ennen käyttöä ja se kannattaa putsata aina käytön jälkeen tarvittaessa.

4. Hinta

Jumppamaton hintaan vaikuttaa sen koko; jos suunnitelmissasi on ostaa iso jumppamatto, maksaa se pientä mattoa enemmän. Myös maton käyttötarkoituksella, ominaisuuksilla ja materiaaleilla on merkitystä. Taitettava jumppamatto ja joogamatto ovat usein ne edullisimmat vaihtoehdot.

Etenkin voimistelua varten kehitetty Airtrack-matto maksaa tavallista jumppamattoa hieman enemmän sen ominaisuuksiensa vuoksi. Airtrackien hinta kasvaa suhteessa sen kokoon.

Mattoa valitessa kannattaa keskittyä siihen, että löydät maton, joka vastaa käyttötarkoitusta. Mitä monipuolisempi matto, sitä vähemmän yhdelle käyttökerralle tulee hintaa. Tällöin voi olla järkevämpää sijoittaa suurempaan mattoon, jota voi hyödyntää monenlaiseen harjoitteluun taitojen kasvaessa.

5. Turvallisuus

Laadukkaista materiaaleista valmistettu jumppamatto on yleensä myös se turvallisin vaihtoehto. Ennen harjoittelun aloittamista on hyvä tarkistaa, että paikka, johon matto sijoitetaan, ei luista tai ole muuten riskialtis. Monien jumppamattojen pinta on tehty materiaalista, joka pysyy hyvin paikallaan lattiaa tai muuta pintaa vasten.

Jumppamattoa käyttäessä kannattaa myös muistaa se, että sillä harjoittelevalla on vastuu huolehtia riittävästä lämmittelystä ja venyttelystä. Yleensä ottaen harjoittelun mahdolliset turvallisuusriskit eivät liity itse mattoon, vaan riittämättömään lämmittelyyn ja treeniin valmistautumiseen.

6. Taitotaso

Harvoin tulee ajatelleeksi, että liikkujan taitotasolla voi olla merkitystä jumppamaton valinnassa. Perinteinen taitettava jumppamatto on yleishyvä vaihtoehto etenkin, mikäli mattoa täytyy kuljettaa paikasta toiseen. Tällainen matto sopii hyvin yksittäisten liikkeiden hiomiseen. Alastulopatjojen avulla koet pehmeän laskeutumisen ja kartutat itsevarmuutta.

Airtrack on taasen se kaikista monipuolisin jumppamatto, jonka päällä voit harjoitella yksittäisten liikkeiden lisäksi haastaviakin liikesarjoja. Monet ammattilaistason voimistelijat hyödyntävät Airtrackeja harjoituksissaan.

Joogamatto soveltuu kaikenlaisille jumppamattojen käyttäjille, sillä sen päällä voi tehdä kaikki voimisteluun ja temppuiluun vaadittavat lämmittelyt, lihaksia vahvistavat kotitreenit ja venyttelyt.

7. Pehmeys

Voisi luulla, että mitä pehmeämpi matto, sitä parempi se on. Tämä ei kuitenkaan pidä aina paikkaansa. Pehmeä jumppamatto ottaa iskut vastaan, mutta se ei ole yhtä kimmoisa. Napakampi matto auttaa liikkeisiin ponnistamisessa. Maton pehmeysaste kannattaakin valita sen mukaan, mihin mattoa tarvitsee eniten.

Temppuiluun tarkoitetut matot on usein valmistettu vaahtomuovista, joka vastaanottaa alastulosta koituvat iskut miellyttävällä tavalla. Monien temppuilijoiden ja voimistelijoiden valinta on kuitenkin Airtrack, joka on joustavampi vaihtoehto voimistelumatolle. Voit säätää Airtrackin pehmeyttä ja kovuutta täyttämällä tai tyhjentämällä sitä.

8. Säilytys

Maton säilytyspaikka kannattaa miettiä jo ennen maton ostamista. Jumppamattoa tulee säilyttää paikassa, jossa se on suojassa pölyltä ja muulta lialta. Kannattaa myös varmistaa, että jumppamatto ei ole esteenä kodissasi silloin, kun sitä ei käytetä.

9. Paksuus

Edellä esiteltyjen tekijöiden lisäksi myös maton paksuudella on väliä. Suurin osa voimistelumatoista on noin yhden senttimetrin paksuisia. Tämä on riittävä maton paksuus perusharjoitteluun. Paksummat, eli vähintään 2,5cm matot soveltuvat erittäin hyvin vaativaan harjoitteluun erinomaisen iskunvaimennuksen ansiosta.

10. Käyttäjäkohtaiset vaatimukset

Jumppa- tai voimistelumatto on väline perusliikkeiden, kuten kärrynpyörien ja käsilläseisonnan, harjoitteluun. Tavallinen taitettava jumppamatto on riittävä aloittelijoille. Taitotason kasvaessa käyttäjäkohtaiset vaatimukset matolle muuttuvat. Edistyneet voimistelijat toivovat matolta usein enemmän joustavuutta ja muokattavuutta. Ilmatäytteiset voimistelumatot eli Airtrackit vastaavat useimmiten edistyneidenkin voimistelijoiden tarpeisiin.

Jumppamatto kotiin – viisi tyyppiä

Kun olet kartuttanut omat tarpeet ja vaatimukset matolle, on aika selvittää, millaisia vaihtoehtoja on saatavilla. Seuraavana käymme läpi muutamia Aconin vaihtoehtoja jumppamatolle. Ohessa esiteltävien mattojen lisäksi valikoimastamme löytyy Airblockeja ja Airspotteja, joiden päällä voi harjoitella hyppyjä tai niiden päältä voi ponnistaa hyppyihin. Airrollit sopivat puolestaan volttien liikeradan harjoitteluun. 

Alla olevasta taulukosta löydät tiivistettynä tiedot siitä, mihin tarkoitukseen kukin valikoimamme jumppamatto sopii:

Airtrack Taitettava jumppamatto Taitettava alastulopatja Pieni alastulopatja Joogamatto
Voimistelu
Parkour
Trikkailu
Jooga
Kotitreenit
Lasten leikit

Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin vaihtoehtoihin!

Acon airtrack 3m, musta.

Airtrack

Airtrack on valintasi, jos haluat jumppamaton, joka skaalautuu kaikille taitotasoille. Airtrackin avulla voit harjoitella yksittäisiä voltteja ja hyppyjä sekä voltti- ja hyppysarjoja. Valittavanasi on sekä suorakulmaisia että neliönmuotoisia versioita. Airtrackin anti-slip –pinnan ansiosta kädet ja jalat eivät luista alta temppujen ja liikkeiden aikana. Airtrackia voi käyttää myös vesileikeissä!

Acon taitettava voimistelumatto.

Taitettava jumppamatto

Perinteinen voimistelumatto eli taitettava jumppamatto on varma valinta, jos olet etsimässä sitä ensimmäistä voimistelumattoa. Mattomme sekä temppujen ja haastavien asanoiden harjoitteluun että muiden kotitreenien tueksi. Voit hankkia myös useampia mattoja ja yhdistää ne toisiina maton päissä olevilla Velcronauhoilla. Tämä jumppamatto on saatavilla myös matalan voimistelupuomin kanssa.

Acon taitettava alastulopatja.

Taitettava alastulopatja

Aconin taitettava alastulopatja sopii voimisteluun ja temppujen harjoitteluun sisä- ja ulkotiloissa. Paksu jumppamatto sopii haastavaankin harjoitteluun sen kokonsa ja paksuutensa ansiosta. Alastulopatjan sisus on tehty vaahtomuovista, joka vastaanottaa kovatkin iskut. UV-käsitelty, vettä hylkivä maton pinta suojaa mattoa vaurioilta. Voit taittaa maton tarvittaessa kaksinkerroin treenatessa tai treenien päätteeksi säilyttääksesi maton pienemmässä tilassa.

Acon pieni alastulopatja.

Pieni alastulopatja

Pieni alastulopatja (1,5m x 1m) on jokaisen trampoliinitrikkailijan ja parkour-harrastajan suosikkituote! Tämä PVC-päällysteinen pieni jumppamatto on kevyt kantaa mukaan vaikka treeneihin tai mökille. Nimensä mukaisesti alastulopatjaa käytetään usein pehmustamaan laskeutumista erilaisista hypyistä ja tempuista. Pienen kokonsa ja keveytensä ansiosta alastulopatjan voi ottaa mukaan minne vain. Suosittelemme, että tämä jumppamatto tuodaan takaisin sisälle aina käytön jälkeen.

Acon joogamatto.

Joogamatto

Joogamatto löytyy lähes jokaisesta kodista. Se on monikäyttöinen liikuntavaruste kaikkeen kotikuntoiluun. Tyylikkäässä joogamatossamme on keskilinja, jonka avulla sinun on helppo säilyttää kehon tasapaino liikkuessasi asanasta toiseen. Kierrätetyistä materiaaleista valmistettu ACON joogamatto sopii myös muuhun kuntoiluun. Voit käyttää sitä yksin tai yhdessä vastuskuminauhojen kanssa.

Jumppa- ja voimistelumatot sopivat moneen tarkoitukseen

Uusien taitojen ja temppujen harjoittelu on mukavaa oikeiden välineiden avulla, olipa kyse sitten joogasta, voimistelusta tai parkourista. Jumppamatto voidaan hankkia myös pienten lasten leikkejä varten. Mikäli olet kiinnostunut nimenomaan voimisteluvälineistä lapsille, suosittelemme lukemaan myös tämän blogiartikkelin!

Me Aconilla pyrimme siihen, että tuotteistamme on iloa koko perheelle vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi. Tuotteemme ovat pitkäikäisiä ja ne palvelevat usein koko perheen tarpeita. Tutustu jumppamattoihin ja muihin liikuntavälineisiin verkkokaupassamme!