Trampoliiniharjoittelu kasvattaa suosiotaan tehokkaana liikuntamuotona. Sekä nuoret että vanhemmatkin kuntoilijat ovat jääneet koukkuun tähän low impact -lajiin ja sen hyötyihin. Mutta tiesitkö, että trampoliinitreeni kehittää myös lihaksia?

Trampoliinitreeni – vähän kuormitusta, runsaasti tuloksia

Yksi suurimmista syistä trampoliinitreenin suuren suosioon kuntoilijoiden keskuudessa on sen nivelystävällisyys; laji ei kuluta tai rasita niveliä, mutta tuottaa kuitenkin hyvin tuloksia.

Olet myös ehkä kuullut termit ’high impact’, ’plyometriikka’ ja ’trampoliiniharjoittelu’ aiemmin. Tässä artikkelissa tutustumme näihin termeihin tarkemmin sekä kerrotaan, mitä lihaksia trampoliinikuntoilu kehittää.

Mitä on low impact -liikunta?

Low impact -liikunnalla viitataan sellaisiin liikuntamuotoihin, jotka eivät kuormita niveliä, kuten uinti, kävely, tai pyöräily. Eräs tunnetuin ja paras low impact -laji lihasten kehittymiselle on Zumba. Tällainen kuntoilu pitää siis samanaikaisesti huolta sekä nivelistä että nostaa sykettä tehokkaasti.

Low impact -liikunta (eli LIIT eli low intensity interval training) on hyödyllistä kaikille kuntotasosta riippumatta; harjoittelu johtaa väistämättä kunnon kohenemiseen. Matalasta nivelkuormituksesta huolimatta se on yhtä tehokasta yleiskunnon ja lihasten kehittyessä kohisten. Ja mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän polttaa kaloreita levossa.

High impact -liikunta (eli HIIT eli high intensity interval training) sen sijaan toimii päinvastoin, ja vaikka se kehittääkin lihasvoimaa ja kiinteyttää kroppaa erinomaisesti, siihen sisältyy usein paljon pomppimista tai muita iskuja aiheuttavia liikkeitä, jotka suoritetaan kovalla alustalla, yleisesti betoni- tai puulattialla seisten. Tämä rasittaa niveliä enemmän.

Nainen astuu kahvatangolla varustetun ACON fitness trampoliinin päälle

Plyometrinen harjoittelu vai trampoliinitreeni?

Yleisen harhaluulon mukaan plyometrinen harjoittelu ja trampoliiniliikunta ovat sama asia, joten niiden tuloksetkin ovat samanlaisia. Tämä johtuu siitä, että molemmissa kuntoilutavoissa keskiössä on hyppiminen. Kyse ei kuitenkaan ole täysin samanlaisesta tavasta liikkua.

Plyometrinen harjoittelu, joka tunnetaan myös nimellä hyppyharjoittelu, koostuu lyhyiden (’plyo’ tarkoittaa lyhyttä) intervalliharjoitusten sarjoista, jotka on suunniteltu laittamaan lihakset tekemään töitä täydellä teholla lyhyeksi aikaa. Tavoitteena on lihasvoiman lisääminen.

Trampoliiniliikunta eroaa plyometrisesta harjoittelusta. Sekin on hyppimisen ympärille rakennettua harjoittelua, mutta trampoliinilla harjoitteleminen on paljon kattavampi treeni kehon eri lihasryhmille, joka ei kuitenkaan kuormita niveliä yhtä paljon.

Nainen makaa fitness trampoliinin päällä

Viisi lihasta, joita trampoliinitreeni kehittää

Olitpa kokenut konkari tai täysin ummikko, joudut trampoliinilla hyppiessäsi käyttämään useita eri lihasryhmiä rytmin, tasapainon ja asennon ylläpitämiseen.

Mihin lihaksiin trampoliiniharjoittelu vaikuttaa?

  1. Keskivartalon lihakset
  2. Jalkalihakset
  3. Pakaralihakset
  4. Ylävartalo
  5. Sydän
Nainen hyppää fitness trampoliinilla. Edellä luetellut lihakset on osoitettu numeroittain seuraavassa järjestyksessä. Keskivartalo, jalat, pakara, yläkroppa, sydän

Keskivartalon lihakset

Keskivartalon lihakset ovat kehon keskeinen tukijärjestelmä, joka suojaa myös selkärankaa. Mitä vahvemmat keskivartalon lihaksesi ovat, sitä parempi ryhtisi on ja sitä helpompaa monien arkiaskareiden tekeminen on.

Eräs trampoliiniharjoittelun parhaista puolista on, ettei se ainoastaan treenaa vatsalihaksia, vaan koko keskivartaloa. Myös alaselän, vatsan, ja vatsanpohjan lihakset saavat siis harjoitusta!

Jalkalihakset

Monet muut jalkojen lihaksistoa vahvistavat ja kiinteyttävät liikuntamuodot ovat rankkoja ja kuluttavia nivelille, ja niistä syntyneet iskut voivat tuntua koko kehossa. Trampoliiniliikunnassa kuitenkin itse trampoliini ottaa vastaan ison osan iskujen voimasta.

Trampoliinitreenissä jalkojen lihakset tekevät töitä aina, kun jalat osuvat trampoliinin mattoon; ne saavat harjoitusta alastulon yhteydessä tasapainoilemisesta sekä seuraavaan hyppyyn ylöspäin ponnistamisesta. Trampoliinikuntoilu parantaa täten jalkojen verenkiertoa, vahvistaa lihaksia, ja voimistaa nilkkoja ja polvia.

Pakaralihakset

Jalkalihasten ryhmään kuuluu myös pakaroiden lihaksisto. Lantionseudun ja pakaroiden lihakset tekevät kovasti töitä siinä missä jalkojenkin lihakset aina kun pompitaan ylös–alas. Kun trampoliinilla hyppijä ponnistaa ylös matolta pompatakseen, pakaroiden lihaset tekevät kovasti töitä, jotta hyppyyn saataisiin myös korkeutta.

Kun hypyssä laskeudutaan takaisin alas matolle, pakaralihakset joutuvat taas töihin, ja yhdessä jalkojen lihasten kanssa ne hallitsevat kehon liikettä.

Ylävartalon lihakset

Alavartalon osuus pomppimisessa on helposti ymmärrettävissä. Mutta tiedätkö, miten trampoliiniharjoittelu kehittää ja aktivoi ylävartalon lihaksia? Käsivarsien, hartioiden ja yläselän lihakset toimivat kaikki yhteistyössä etenkin, kun trampoliinilla hyppiessä käsiä nostetaan ja liikutellaan tasapainon ja kehon hallinnan säilyttämiseksi.

Trampoliiniharjoittelu kehittää ja kiinteyttää myös tätä lihasryhmää, etenkin, jos harjoitteluun yhdistää vaikkapa rannepainot tai ACONin kahvoilla varustetun vastusnauhan erikseen tai trampoliiniin kiinnitettynä.

Sydänlihas

Vietämme usein niin paljon aikaa voimistaen ja kiinteyttäen ulospäin näkyviä lihaksiamme, että unohdamme helposti kehomme sisällä olevat lihakset. Yksi tärkein näistä sisäisistä lihaksista on sydänlihas (kyllä vain, sydänkin on lihas!). Trampoliiniharjoittelu on samalla sekä sykettä nostavaa ja lihaksia vahvistavaa, että kiinteyttävää harjoittelua, jonka hyödyistä nauttii myös sydän.

Joogaharjoittelua yhdellä jalalla tasapainoillein fitness trampoliinilla ulkona

Kehittääkö trampoliinikuntoilu lihaksia vai massaa?

Trampoliinilla hyppiminen on tehokasta liikuntaa monille lihaksille, ja kun pomppimiseen yhdistetään muita voimaharjoituskeinoja, kuten painoja, siitä tulee entistä tehokkaampi liikuntamuoto.

Punnerrus fitness trampoliiniinin nojaten

Trampoliinikuntoilun tiedetään nostavan sykettä hyvin, mutta se myös vahvistaa ja kiinteyttää lihaksistoa. Trampoliinilla pomppiessa ei silti tarvitse huolestua massiivisten hauisten tai huikeiden reisilihasten kasvattamisesta, sillä trampoliinikuntoilu vahvistaa ja vetreyttää lihaksistoa sekä kiinteyttää eikä niinkään kasvata lihasmassaa.

Trampoliiniliikunta sopii kaikille iästä ja kuntotasosta riippumatta, ja se nostaa sykettä ja kehittää lihaksistoa ilman high impact -liikunnan haittapuolia. Pomppiessa töitä tekevät lihakset, eivät nivelet, ja trampoliiniliikunta on kevyttä kehon tukirakenteille. Trampoliinilla kuntoillessa voi siis nauttia low impact -liikunnan tuomista hyödyistä kehittäen kestävyyttä ja lihaskuntoa turvallisella tavalla.

Nainen hyppii fitness trampoliinilla ulkona kalliolla merimaisema taustalla

Lisää voimaa trampoliiniliikunnan avulla

Trampoliiniliikunta on eräs tehokkaimmista ja kokonaisvaltaisimmista liikuntalajeista, ja sillä on paljon erilaisia terveyshyötyjä, kuten sydänterveyden parantaminen, verenpaineen madaltaminen, sekä tasapainon ja liikkuvuuden kehittyminen.

Trampoliinikuntoilu on matalan kynnyksen liikuntaa, johon tarvitset vain muutamia välineitä. Hanki ACON fitness trampoliini kahvatangolla tai ilman sekä kätevät perinteiset vastuskuminauhat tai nauhat kahvoilla harjoittelun tueksi. Aloita trampoliinikuntoilu tänä kesänä ja koe liikunnan ilo!

Koe hauskimmat treenit