Tiesitkö, että trampoliini sopii hauskanpidon lisäksi erinomaisesti kunnon kohottamiseen? ACON-trampoliinilla vietetty pomppimistuokio tuo hymyn huulille, mutta voi myös kaventaa vyötäröä ja nostaa sykettä.

Trampoliinilla pomppiminen on ihanteellisen kokonaisvaltaista aerobista kuntoilua, josta on monenlaisia terveyshyötyjä.

Aerobisen liikunnan edut

Sana aerobinen liittyy happeen, joten kaikessa aerobiseksi kuvaillussa liikunnassa tarkoitus on pääasiassa parantaa hengitystä ja kehon hapenkuljetuskykyä.

Kun lihaksiin virtaa hyvin happea, rasva palaa tehokkaammin, keuhkojen kapasiteetti kasvaa ja sydän pysyy terveempänä. Lisäksi hyvä happitasapaino voi alentaa verenpainetta ja ehkäistä sydänsairauksia.

Yleisimpiä aerobisia liikuntalajeja ovat muun muassa kävely, juoksu, pyöräily ja uinti. Tehokasta aerobista liikuntaa voi kuitenkin harrastaa myös trampoliinilla. Lisäksi pomppiminen ei ylirasita kehoa ja on hyvin hauskaa.

Millainen trampoliini kannattaa hankkia?

Kaikenkokoiset trampoliinit sopivat aerobiseen kuntoiluun, joten mitään yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta ei ole. ACON toimittaa kaikenkokoisia trampoliineja monenlaisiin tarpeisiin.

Jos trampoliini on pelkästään liikuntaa varten, minitrampoliini tai trampoliinilauta ovat hyviä vaihtoehtoja. Ne on myös helppo säilyttää ja koota.

Jos kuitenkin haluat treenata perheen tai ystävien kanssa, kannattaa valita isompi ulkotrampoliini.

Jos ostat trampoliinia ensimmäistä kertaa, on hyvä tutustua eri trampoliinien eroavaisuuksiin.

Trampoliinin ostajan opas auttaa, kun haluat valita omiin tarpeisiisi sopivan trampoliinin. Se sisältää seitsemän kysymystä, joihin vastaamalla löydät täydellisen trampoliinin.

Mitä aerobisia harjoituksia trampoliinilla voi tehdä?

Aloittelijoiden kannattaa ensin tutustua trampoliiniin kunnolla – varsinkin, jos kyseessä on trampoliinilauta.

Varmista, että pystyt seisomaan trampoliinilla suorassa. Opettele seisomaan ryhdikkäästi ennen kuin yrität hyppiä.

Ennen kuin aloitat lyhyen 20 minuutin treenin, lämmittele muutama minuutti niskaa venyttelemällä ja hartioita ja käsiä edestakaisin pyörittämällä.

Kun olet valmis aloittamaan pomppimisen, pidä selkä suorana ja polvet hieman taivutettuina. Jalkojen ja lantion on oltava linjassa, ja muista jännittää keskivartalon lihakset.

Lämmittele aluksi jalkoja kevyellä polvennostomarssilla.

Sitten voit alkaa varovasti pomppia. Asetu ensin kapeaan haaraseisontaan ja siirrä painoa jalalta toiselle. Siirrä sitten toinen jalka eteen ja vaihtele painopistettä siten, että keinut eteen- ja taaksepäin.

Tämän lyhyen lämmittelyn jälkeen voit aloittaa treenin.

Hyvässä aloittelijan treeniharjoituksessa on noin viisi eri liikettä. Ne suoritetaan kahdessa tai kolmessa sarjassa riippuen siitä, kuinka tutuksi ne ovat tulleet ja kuinka kauan niiden oppiminen kestää.

Jokaista liikettä tehdään noin 40–60 sekuntia.

1. Sivuaskeleet

Astu sivuttaisliikkeellä oikealle ja tuo sitten vasen jalka oikean jalan viereen. Astu sitten vasemmalla jalalla trampoliinin vasemmalle puolelle ja tuo toinen jalka jälleen sen viereen. Hyppyliikettä ei tarvitse edes yrittää, sillä huomaat pian pomppivasi luontaisessa rytmissä.

2. Kurottelu

Keinu kevyesti jalalta toiselle, mutta älä nosta jalkoja trampoliinilta vaan siirrä vain painoa puolelta toiselle. Ojenna samalla käsivarret ilmaan ja taivuta kyynärpäitä, kun lasket ne taas alas.

3. Kiertoliike

Tässä liikkeessä jalkoja nostetaan hieman enemmän, mutta varpaat pysyvät edelleen kiinni trampoliinissa. Ala kiertää lantiota oikealle ja vasemmalle. Pompit kevyesti lähinnä päkiöiden varassa, mikä vahvistaa pohjelihaksia.

4. Ristihypyt

Siirrä toinen jalka trampoliinilla eteenpäin samalla, kun siirrät toista taaksepäin. Tee sitten sama liike vastakkaiseen suuntaan ja jatka tätä edestakaista ristihyppyliikettä. Anna samalla käsien heilua edestakaisin.

5. Polvinostot

Kun pomppiminen sujuu jo varmemmin, voit alkaa nostaa jalkoja enemmän trampoliinilta. Tässä harjoituksessa nostetaan ensin oikea polvi ja sitten vasen polvi rintaa kohti. Nosta polvia vuorotellen ja yritä löytää tasainen rytmi. Muista pitää selkä suorana koko ajan.

Treenin lopuksi kannattaa aina jäähdytellä ja venytellä hetki. Mitä useammin harjoittelet tätä liikesarjaa, sitä haastavammaksi voit tehdä sen itsellesi. Tulokset näkyvät pian.

Aerobinen trampoliinitreeni on hauska ja tehokas kunnonkohotuskeino. Se ei rasita niveliä ja luustoa yhtä paljon kuin monet muut aerobiset liikuntamuodot. Lisäksi mieli piristyy samalla kun paino putoaa.

Tilaa nyt oma trampoliinisi