Valinta pyöreän ja suorakaiteen muotoisen trampoliinin välillä voi olla haastavaa, sillä molemmissa malleissa on omat puolensa ja ominaisuutensa. Trampoliinin käyttötarkoitus, pomppuvoima, mahdolliset painorajoitukset, trampoliinin paikka ja budjetti ovat kaikki tekijöitä, jotka tulee ottaa huomioon trampoliinin valinnassa – turvallisuutta unohtamatta.

ACON tarjoaa sekä perinteisiä pyöreitä että suorakaiteen muotoisia trampoliineja. Erityisesti suorakaide trampoliini herättää paljon mielenkiintoa ja kysymyksiä sen erilaisen muotonsa ansiosta, joten olemme panostaneet etenkin sen ominaisuuksien esittelyyn tässä blogiartikkelissa.

Trampoliinihyppääjä saaristomaisemassa vastavalossa

Suorakaide trampoliini ja sen ominaisuudet

Trampoliini sopii moneen käyttötarkoitukseen. ACON hankitaan usein takapihalle koko perheen ajanviettoa varten, mutta yhtä lailla se sopii niin ulkoilmasta nauttiville liikkujille, temppuilijoille tai ajanviettoon ystävien kanssa. Jokainen meistä on ainakin joskus elämänsä aikana kokeillut trampoliinia. Suorakaide trampoliini sopii kuitenkin lapsille ja aikuisille, jotka haluavat kokeilla perushyppyä vaikeampia hyppyjä sekä oppia erilaisia temppuja joustavalla alustalla.

Yleisesti ottaen suorakaide trampoliini tarjoaa enemmän heille, jotka tarvitsevat tilaa trikkejä ja temppuja varten. Täten suorakulmainen malli sopii jo edistyneille trikkailijoille taikka perheille, joiden lapset tai aikuiset ovat kiinnostuneita temppujen oppimisesta.

Pomppu suorakaiteisessa trampoliinissa

Erot pompussa trampoliinien välillä on olennainen tekijä, kun verrataan pyöreää ja suorakulmaista mallia keskenään.

Pomppuun vaikuttavat muun muassa jousien toiminta. ACONin suorakulmaisen trampoliinin jouset toimivat itsenäisesti, jolloin hyppykorkeus ja -tuntuma ovat samanlaiset hyppykohdasta riippumatta. Pomppu on samanlainen, ponnistitpa sitten reunoilta tai keskeltä.

Monille tutumpi pyöreä trampoliini toimii eri tavalla, sillä hyppääjän sijainti vaikuttaa hypyn tehokkuuteen. Keskellä hyppiessä saavutetaan korkein mahdollinen hyppy, kun taas reunoilla hyppy on matalampi.

Pyöreän tai suorakulmaisen trampoliinin paikka

Kuten todettua, trampoliinille tarkoitetun tilan koko vaikuttaa trampoliinin valintaan. Mikäli tilaa on enemmälti, voi muodon soveltuvuutta pihaan pohtia enemmänkin. Suorakaide trampoliini sopii hyvin suorakulmaiselle pihalle, kun taas pienempään pihapiiriin pyöreä on usein parempi ratkaisu. Suosittelemme kuitenkin jättämään vähintään 2 metrin välin trampoliinin ympärille muodosta riippumatta.

Pyöreän ja suorakaide trampoliinin matto ja runko

Mallista riippumatta trampoliinin matto tehdään usein joko polyetyleenistä tai punotusta nylonista. Mitä laadukaampi matossa käytetty materiaali on, sitä enemmän se nostaa trampoliinin hintaa. ACONin Air -malliston suorakulmaisten trampoliinien matot on tehty kestävästä polypropyleenista, joka on ristiinommeltu 10 kertaa. Pyöreiden osalta kerroksia on 6–10 maton koosta riippuen. Laadukas materiaali, maton UV-käsittely ja kerrostetut ompeleet ovat syy sille, miksi ACON trampoliinimatto kestää käyttöä vuodesta toiseen.

Myös rungon rakenteeseen ja kestävyyteen on hyvä kiinnittää huomiota ostopäätöstä tehdessä. ACONin kaikkien trampoliinien rungot on valmistettu galvanoidusta teräksestä, joka kestää koviakin sääolosuhteita sekä estää ruosteen muodostumista. Sekä pyöreät ja suorakulmaiset trampoliinimallit pysyvät paikoillaan kovassakin tuulessa vankan rakenteensa ansiosta. Rungon voi myös halutessaan kiinnittää ankkurisetin avulla maahan. Takaamme trampoliiniemme rungoille 10 vuoden takuun.

Trampoliinitikkaat, lähikuvat jousisuojasta ja turvaverkosta

HD-trampoliinin tikkaat, Quiet SafeZone -helma ja kaksikerroksinen vetoketjuton turvaverkko

Trampoliini ja sen turvallisuus

Valitsitpa sitten pyöreän tai suorakulmaisen mallin, tulee turvallisuuden olla merkittävin tekijä trampoliinin valinnassa, ACON trampoliineista löytyy lukuisia turvallisuutta parantavia ominaisuuksia. Tällaisia ominaisuuksia ovat muun muassa:

  • vetoketjuton kaksikerroksinen turvaverkko
  • turvaverkon tankojen pehmusteet
  • trampoliinin jouset peittävä Quiet SafeZone -helma (vain 13 Sport HD)
  • trampoliinitikkaat

Trampoliinin turvaverkko on yksi tärkeimmistä turvavarusteista, jota suosittelemme etenkin perheille, joissa on pieniä lapsia.

Turvallisuuden takaamiseksi vain yhden henkilön tulee hyppiä trampoliinilla kerrallaan. Painorajan suhteen voit olla huoletta, sillä sekä pyöreät ja että suorakulmaiset pihatrampoliinit on testattu kattavasti jopa yli 360 kilon painolla. Kahden pienimmän pyöreän trampoliinin (1,8m ja 3,0m) painorajat ovat 100kg ja 120kg.

Kenelle suorakaide trampoliini sopii?

Koon valintaan ei ole yhtä oikeaa tapaa, mutta kokemustemme perusteella olemme havainneet, että akrobatiasta, parkourista tai tempuista kiinnostuneet henkilöt suosivat suorakulmaisia trampoliineja sen suuremman pinta-alan ansiosta. Suorakaide trampoliini sopiikin todellisille trikkailijoille – suuren pinta-alansa lisäksi samanlainen pomppu hyppykohdasta riippumatta on temppuilijoille tärkeä ominaisuus trampoliineissa.

Suorakaide trampoliini on myös monien suurperheiden valinta. Etenkin teini-iän kynnyksellä olevat lapset saattavat innostua kokeilemaan taitojaan trampoliinilla. Erinomaisesta suorituskyvystä huolimatta ne käyvät myös aloittelijoille, joten vanhemmat voivat kokeilla peruspomppuja suorakulmaisellakin mallilla huoletta.

Muotonsa ja tarkoituksensa ansiosta suorakaide trampoliini vie kuitenkin enemmän tilaa. Mikäli trampoliinille osoitettu paikka on melko pieni, voi pyöreä trampoliini soveltua suorakulmaista mallia paremmin. Valikoimastamme löytyy myös suorakulmainen vaihtoehto keskikokoista trampoliinia etsiville. Acon Air 13 Sport HD:ssa on lähes kaikki lippulaivamme ominaisuudet pienemmässä koossa.

Suorakulmaiset mallit ovat usein pyöreitä kalliimpia; mitä suurempi trampoliini, sitä enemmän siitä joutuu maksamaan. Suuremman trampoliinin valinta voi kuitenkin olla pidemmällä aikavälillä taloudellisempi ratkaisu, sillä taitojen ja temppujen kehittyessä kodin lapset ja teinit voivat tarvita trampoliinia, jossa on suurempi pinta-ala.

Kenelle pyöreä trampoliini sopii?

ACONin pyöreät trampoliinit ovat halkaisijaltaan 1,8 ja 4,6 metrin väliltä. Pyöreitä trampoliineja saa täten jopa todella pienille takapihoille. Pienimmän mallimme eli 1,8m Baby Aconin voi tuoda jopa sisätiloihin, jos kotona on tarpeeksi tilaa hyppimiselle. Muut pyöreät trampoliinit on tarkoitettu vain ulkokäyttöön.

Mikäli trampoliinille tarkoitettu paikka on melko pieni, on pyöreä malli usein suorakulmaista mallia parempi vaihtoehto. Toisin kuin suorakulmaisen trampoliinin jouset, toimivat pyöreän trampoliinin jouset yhdessä. Tällöin parhaimman pompun saa trampoliinin keskellä, kun taas reunoilla hyppiessä pomppu on matalampi.

Jos pomppuaikeita löytyy lähinnä perheen pienimpien joukosta, soveltuu jokin pienemmistä pyöreistä trampoliineistamme lapsen ensimmäiseksi trampoliiniksi. Koosta riippumatta trampoliiniin kannattaa hankkia turvaverkko. Pyöreä trampoliini on usein suorakulmaista mallia edullisempi vaihtoehto sen kevyemmän rungon ja pienemmän pinta-alan takia.

Käytetty vai uusi trampoliini?

Hintoja vertaillessa voi tulla ajatelleeksi, että trampoliinin voi hankkia myös käytettynä. Käytetyn trampoliinin saa poikkeuksetta uutta trampoliinia edullisemmin, mutta käytetyn tuotteen ostamiseen voi liittyä erilaisia turvallisuusriskejä. Lisäksi käytetyn trampoliinin käyttöikä on myös lyhyempi. Mikäli haluat trampoliinista iloa vuosikymmenien ajan, on uuteen trampoliiniin panostaminen kestävämpi vaihtoehto. ACON trampoliinit on tehty kestämään käyttöä vuosikymmenien ajan. Trampoliinin osien päivittämisellä ja huollolla voit pidentää trampoliinin käyttöikää entisestään.

Suorakulmainen ja pyöreä trampoliini

Suorakulmainen 13 Sport HD trampoliini ja 4,3 m trampoliini turvaverkoilla

Pyöreä vai suorakaide trampoliini – kootut vinkit

Lopuksi esitämme kootusti viisi vinkkiä trampoliinin valintaan:

  • Muoto - Pyöreä trampoliini on perinteinen vaihtoehto, kun taas suorakaide trampoliini on modernimpi versio trampoliinista. Muodon ja suorituskyvyn ansiosta suorakaide trampoliini soveltuu hyvin voimisteluun ja temppuiluun.
  • Käyttö - Jos haluat hyvän trampoliinin peruskäyttöön tai olet kiinnostunut lähinnä hyppimisen ilosta haastavien temppujen opettelun sijaan, on pyöreä trampoliini valintasi. Suorakaide trampoliini tarjoaa taasen ensiluokkaisen pompun hyppypositiosta riippumatta soveltuen teini-ikäisille ja sen kynnyksellä oleville lapsille ja perheille sekä trikkailijoille.
  • Painorajat - Suurimmassa osassa Acon trampoliineja ei ole painorajaa. Olemme testanneet pyöreät ACON 3,7m, 4,3m, 4,6m sekä suorakulmaiset 13 ja 16 Sport HD -trampoliinimme kestävyyden yli 360 kilolla.
  • Sijainti – Pihan tai puutarhan koko ja muoto vaikuttavat trampoliinin kokoon. Trampoliinin mitat kannattaa miettiä tarkasti. Suurelle pihalle mahtuu paljon, mutta pienempi piha voi vaatia tinkimistä trampoliinin koosta. Haluatko, että pihalle mahtuu muutakin trampoliinin lisäksi?
  • Lisäosat ja varusteet – trampoliinia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota valmistajan valikoimaan ja saatavuuteen lisäosien ja varusteiden suhteen, sillä ne ovat olennainen osa trampoliinin huoltamista. Lisää ACON trampoliinin huoltamisesta voit lukea blogimme huolto-oppaasta.

Olipa valintasi sitten pyöreä tai suorakaide trampoliini, löydät sen ACONin valikoimasta. Mikäli tarvitset vielä ohjeita sinulle sopivan mallin ja koon valintaan, tutustu koko-oppaaseemme, johon pääset tästä linkistä.